Izrael oznámil smrt šéfa Hamásu. Sinvár stál za útoky ze 7. října

Při izraelském úderu v Pásmu Gazy zemřel šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár. Zdroje z izraelské armády to potvrdily deníku Jerusalem Post. Jeho smrt podle webu Times of Israel potvrdil také izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

"Je to velký vojenský a morální úspěch pro Izrael a vítězství celého svobodného světa proti zlé ose radikálního islámu vedené Íránem," uvedl Kac.

Sinvár měl být hlavním organizátorem útoku Hamásu na izraelském území ze 7. října 2023, při kterém zahynulo přes 1 200 lidí. Dalších více než 250 lidí příslušníci Hamásu unesli. Izraelské obranné síly (IDF) ale zdůraznily, že při úderu spojovaném se smrtí Sinvára nebyl žádný z rukojmích dosud držených v Gaze ohrožen. "Síly, které v oblasti operují, v operaci pokračují s požadovanou opatrností," zdůraznila armáda. 

[chooze:article;value:578537]

K úderu na hlavu teroristické organizace mělo dojít v podstatě náhodou. Vojáci měli zahájit palbu na skupinu teroristů v přízemí jednoho z domů v Gaze. Když pak do budovy vstoupili, jeden ze zabitých jim připomínal právě Sinvára.

Dosud se přitom předpokládalo, že se Sinvár ukrývá v podzemí Gazy obklopený zbývajícími rukojmími jako živými štíty. Jeho totožnost měly Izraelské úřady ověřovat s pomocí analýzy DNA. 

K Sinvárově smrti se vyjádřil také český ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.). "Byl to Jahjá Sinvár, kdo měl hlavní zodpovědnost za zrůdnosti provedené teroristy 7. října. Doufám, že pozůstalí těch, které má na svědomí, budou usínat s nadějí, že svět je bezpečnější. Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu a vyzývá k propuštění rukojmích držených Hamásem," napsal na síti X

Na konci září Izrael oznámil smrt vůdce hnutí Hizballáh. Zahynul při bombardování Bejrútu (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.