Izrael oznámil zabití dvou velitelů Hamásu. Pokračuje v útocích na Libanon

Vzdušné útoky opět rozsvítily noční oblohu nad Bejrútem. Izraelská armáda tam ve čtvrti Dahíja údajně srovnala se zemí hlavní vojenskou základnu hnutí Hizballáh – právě ty islamisté naschvál umisťují do hustě zalidněných oblastí, kde jsou například nemocnice.

"Zaznamenali jsme více než 20 útoků na nemocnice. Takže bohužel – Izraelci hrají podle stejné příručky tady stejně jako předtím v Gaze. Tam byla cílem útoků také zdravotnická zařízení a zdravotnický personál," řekl libanonský ministr zdravotnictví Firas Abiad.

Židovská armáda útočí také na město Tripolis na severu země, kde v sobotu přišli o život dva předáci teroristického hnutí Hamás. Vedle toho se pak izraelské síly soustředí na jižní předměstí Bejrútu.

[chooze:article;value:576723]

​"Očekávám, že to takhle bude ještě dlouho. Hodně dlouho. Ještě není konec," řekl jeden z tamních obyvatel. "Neopustíme svoje domovy, nevzdáme se půdy. A kdo to udělá, ztrácí na cti," dodal další.

Kvůli pozemní operaci Izraele ze země utíká stále více lidí. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky mluví o vážné uprchlické krizi. Komisař proto také v sobotu do Bejrútu dorazil, aby místním vyjádřil podporu.

Po skoro rok trvající opotřebovávací válce došlo v pouhých dvou týdnech k výrazné eskalaci. Izrael v tuto chvíli také slibuje odpověď na íránský raketový útok. Západ se ale bojí, že dojde k prohloubení války a případná odveta Izraele na ropná zařízení Íránu by mohla zvednout cenu pohonných hmot po celém světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.