Izrael pokračuje v pozemní operaci v Pásmu Gazy. Dobyl základnu Hamásu

Izraelská armáda se přímo v Pásmu Gazy tváří v tvář střetla s bojovníky teroristického hnutí Hamás. V úterý večer uvedla, že dobyla základnu teroristů  západní Džabáliji na severu Pásma Gazy, zároveň při tom zlikvidovala 50 ozbrojenců. Úřady ovládané Hamásem ale už během odpoledne uvedly, že izraelský nálet zasáhl právě v Džabálii hustě osídlený uprchlický tábor, což mělo za následek 50 obětí a 150 zraněných. 

Nadále také pokračují i masivní vzdušné útoky. "V noci naše vojenské síly pokračovaly v boji a postupu v pozemní operaci v Gaze. Při koordinovaných pozemních a leteckých útocích zabíjely teroristy a nadále útočí na stovky cílů vražedné organizace Hamas," řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Izrael údajně zneškodnil i jednoho z vysokých představitelů Hamásu, který se podílel na přípravách masakru na začátku měsíce.

V posledních dnech čelí židovský stát stále častějším výzvám k zastavení palby v Gaze. OSN v pátek přijala rezoluci vyzývající k příměří. Pásmo Gazy je prý na pokraji zdravotnické katastrofy a lidem tam chybí skoro všechno. "Nejsme schopni zákazníkům poskytnout dostatek zboží. Je to těžké pro všechny," říká jeden z obchodníků v Gaze Saleh Awad. 

[chooze:article;value:527676]

​Rezoluce OSN ale nijak nezmiňuje zvěrstva, kterých se na Izraelcích dopustil Hamás, což se Izraeli nelíbí. Tamní premiér Netanjahu tak návrh na příměří rázně odmítl. Izraelský velvyslanec při OSN si na protest dokonce na sako připnul žlutou hvězdu. "Tuto hvězdu budeme nosit, dokud OSN neodsoudí zvěrstva Hamásu a nepožádá o okamžité propuštění našich rukojmích. Kráčíme se žlutou hvězdou jako se symbolem hrdosti, připomínkou toho, že jsme přísahali, že se budeme bránit," řekl. 

Izrael také stále naléhá na Egypt, aby přijal palestinské uprchlíky z Pásma Gazy. Egyptský premiér ale prohlásil, že jeho země izraelskému tlaku nepodlehne. Humanitární pomoc tam ale přes egyptské hranice stále proudí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.