Izrael rozetnul Pásmo Gazy vedví. Do oblasti připlula jaderná ponorka USA

[chooze:gallery;value:33743]

​Armáda židovského státu dokončila obklíčení hlavního města Gaza. Pásmo Gazy je tak rozděleno na severní a jižní část, uvedl deník Times of Israel. Provázelo to i v noci na pondělí masivní bombardování zaměřené na infrastrukturu Hamásu. Opět vypadly veškeré telekomunikační služby. Podle Izraelců se ale při úderu podařilo zlikvidovat důležité stanoviště Hamásu.

Letectvo jordánského království pak v pondělí nad ránem shodilo s vědomím Izraele zdravotnický materiál a léky do jordánské polní nemocnice pomáhající v Pásmu Gazy, informovala CNN

[chooze:article;value:528260]

Ministr zahraničí USA Antony Blinken pokračoval v turné po Blízkém východě, jehož hlavním cílem je zamezit rozšíření konfliktu, uvedla agentura Reuters. Ze stejného důvodu začala operovat ve východním Středomoří americká jaderná ponorka třídy Ohio s řízenými střelami. Oznámilo to americké velitelství pro Blízký a Střední východ.

Pohyb ponorek je vždy utajen, v tomto případě má zveřejnění místa podle CNN ostrašit zejména libanonské hnutí Hizballáh a Írán, který jej stejně jako Hamás podporuje. ​Právě na Libanon mířil včera izraelský raketový úder, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně tří dětí. Hizballáh v rámci odvety bombardoval izraelské pozice na severu země, na místě tedy nadále hrozí eskalace konfliktu. Libanon navíc hodlá na Izrael podat stížnost k OSN.

O víkendu Blinken navštívil palestinskou samosprávu na Západním břehu Jordánu, kde s prezidentem Mahmúdem Abbásem probral možnosti ukončení války i roli samosprávy v mírových jednáních. Následně pak odletěl na neohlášenou návštěvu Iráku. Právě na území tohoto státu totiž proběhlo několik akcí proíránských skupin, které byly mířeny na americké základny.

[chooze:article;value:528251]

Šéf americké diplomacie následně pokračoval do Turecka. Právě jeden z důležitých členů NATO může společně s Katarem sehrát zásadní roli v ukončení další války dlouhotrvajícího arabsko-izraelského konfliktu. Několik hodin před jeho příletem se stovky propalestinských demonstrantů pokusily zaútočit na americkou leteckou základnu na jihu Turecka. Policie k jejich rozehnání musela použít slzný plyn a vodní děla.

​Do Izraele dorazil podle CNN také šéf americké CIA William Burns. Kromě situace v Gaze budou na pořadu dne i rukojmí držení Hamásem. Poté hodlá navštívit i šéfy zpravodajských služeb některých arabských zemí.

Válka přijde Izrael na desetinu hrubého domácího produktu, odhadem v přepočtu přes bilion a 100 miliard korun (pro srovnání, jde zhruba o polovinu ročního českého státního rozpočtu; pozn. red.). Prognózu zveřejnily ekonomické noviny Calcalist. Suma platí v případě, že boje s Hamásem potrvají nejdéle rok a konflikt se nerozšíří mimo Gazu.

Podívejte se na pondělní reportáž TV Nova o dění v Pásmu Gazy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.