Izrael se s Hamásem dohodl na výměně rukojmích. Vyjednali i čtyřdenní příměří

Dohodu zprostředkovanou Katarem schválil izraelský kabinet po více než šestihodinovém jednání, informoval deník Haaretz. Klid zbraní by měl začít platit ve čtvrtek v 10.00, oznámila egyptská státní televize Qahera TV. 

Hamás má postupně propustit 50 rukojmích s izraelským či dvojím občanstvím. Má to být 30 dětí, osm matek a dalších 12 žen. Výměnou za to židovský stát souhlasil se čtyřdenním příměřím. Součástí dohody je rovněž propuštění 150 palestinských žen a nezletilých zadržovaných v Izraeli, uvedl Times of Israel.

Neoficiálně se hovoří o poměru tří Palestinců za jednoho rukojmí s tím, že propuštění palestinští vězni nesmí být pravomocně odsouzení za vraždu a nesmí se vrátit na sever Gazy. Hamás si zase vyhradil, že nepropustí žádného ze zajatých izraelských vojáků.

[chooze:article;value:530114]

Dohodu izraelský kabinet podle CNN schválil výraznou většinou. Proti byli pouze zástupci ultranacionalistů. Dohodu vzápětí oficiálně posvětil i Hamás.

Příměří neznamená zastavení války, cituje Times of Israel premiéra Benjamina Netanjahua. Válka bude podle něj pokračovat, dokud Izrael neosvobodí všechny rukojmí a nezničí Hamás a nezaručí, že Gaza nebude pro Izrael žádnou hrozbou.

Další součástí dohody má být zvýšení humanitární pomoci pro Gazu včetně dodávek pohonných hmot nutných k provozu generátorů. Rovněž tak přístup Mezinárodního červeného kříže ke zbylým rukojmím a zajištěním jejich lékařského ošetření.

Termín příměří bude brzy oznámen. První rukojmí mohou být propuštěni nejdříve za 24 hodin, neboť osvobození palestinských vězňů musí posvětit Nejvyšší soud, pokud proti tomu někdo v Izraeli podá stížnost. Každý den příměří má být pod patronací Červeného kříže propuštěno 12 až 13 rukojmích, pro které už jsou připravena místa v izraelských nemocnicích.

[chooze:article;value:529765]

​Součástí dohody je i možnost jejího prodloužení, kdy by za každý další den příměří mělo být propuštěno deset rukojmích. Hamás drží 210 z přibližně 240 rukojmích, které teroristé unesli z Izraele při útoku 7. října, zbytek má v moci Palestinský islámský džihád.

Příměří neznamená, že se izraelská armáda z Pásma Gazy stáhne. Zastaví však pozemní operace a nebude nad jižní Gazou létat vůbec, nad severní pak nesmí ani drony po dobu šesti hodin denně. Zpravodajské informace o případném pohybu a formování Hamásu je Izrael připraven sbírat jinými způsoby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.