Izrael se vzpamatovává z útoku na hřiště. Na pohřby dětí přišly tisíce lidí

Jedenáctiletá Alma, desetiletý Millar nebo dvanáctiletý Izil. To jsou jen tři z celkem 12 nevinných dětí, které zemřely po raketovém útoku na fotbalové hřiště ve městě Madždal Šams. Dalších nejméně 20 lidí utrpělo zranění. "Nenacházím slova, nevím jak vysvětlit, co strašného jsem tady viděl. Bylo to děsivé," řekl svědek útoku Anan Abu Saleh. 

"Teroristé pak lhali celému světu, že za útokem nestojí. Je to ale lež. My potvrzujeme, že Hizballáh zavraždil tyto děti brutálním způsobem. Izraelská armáda připravuje odpověď," sdělil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

[chooze:article;value:566807]

​Podle mluvčího armády na hřišti zabíjela střela íránské výroby vypálená Hizballáhem z jižního Libanonu. Premiér Netanjahu předčasně ukončil návštěvu USA a slíbil, že útok Izrael nepřejde mlčením.

"Stejně jako vy všichni i já jsem v šoku. Viděl jsem ty strašné záběry po vražedném útoku Hizballáhu. Soucítíme a objímáme všechny rodiny, které přišly o své děti," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Svět už obletěly záběry z pohřbů, kterých se v neděli v Madždal Šams účastnily tisíce lidí. Příbuzní některých obětí při nich kolabovali. To, že raketu vypálil Hizballáh je velmi pravděpodobné i podle bezpečnostních expertů. Některé zdroje tvrdí, že na civilisty ale teroristé cílit nechtěli. Raketa prý měla zasáhnout nedalekou vojenskou základnu.

Tragédie okamžitě rozpoutala spekulace o tom, jestli není začátkem otevřené války Izraele s Hizballáhem. K jejímu zahájení už dokonce vyzval izraelský ministr pro národní bezpečnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.