Izrael varování spojenců nevyslyšel. Připravuje útok na uprchlíky v Rafáhu

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu oznámil pokračování vojenských operací v Pásmu Gazy. Ty se budou týkat i města Rafáh na hranici s Egyptem, které je v současnosti gigantickým uprchlickým táborem. Netanjahu podle portálu BBC armádě nařídil, aby se připravila na pozemní útok na město.

V Rafáhu před válkou vyvolanou teroristickou organizací Hamás žilo zhruba čtvrt milionu lidí. Poté, co Izrael zahájil útok na Gazu a další města na palestinském území, se do Rafáhu, který Izrael prohlásil za bezpečnou zónu, uchýlilo více než milion uprchlíků.

Město Rafáh na mapě:

Netanjahu prohlásil, že ještě před začátkem útoku budou mít civilisté možnost odejít. O jeho tvrzení ale mají mnozí velké pochybnosti. Rafáh se nachází na hranici Pásma Gazy s Egyptem, Egypt ale uprchlíkům neumožňuje hranici překročit. Uprchlíci proto mnohdy nemají kam být evakuováni.

Uprchlický tábor se tento týden už jednou stal cílem útoku, a to při izraelské operaci na záchranu rukojmí zajatých Hamásem loni v říjnu. Izraelské armádě se podařilo vysvobodit dva unesené muže, ostřelování však po sobě zanechalo několik desítek mrtvých na palestinské straně.

Od útoku na Rafáh zrazují Izrael i jeho nejbližší spojenci. Prezident USA Joe Biden prohlásil, že nesmí být podniknut, pokud by vedl k masakru. Spojené státy se v současnosti snaží společně s Izraelem, Egyptem a Katarem, kde se skrývá velení Hamásu, vyjednat příměří v egyptské Káhiře, píše portál NPR. To by mělo v ideálním případě trvat nejméně šest týdnů.

[chooze:article;value:541911]

Také francouzský prezident Emmanuel Macron, který patří k největším kritikům izraelského postupu, se pokoušel Netanjahua odradit. "Byla by to humanitární katastrofa zcela nového řádu, která by prolomila humanitární zákony a znamenala by další riziko eskalace," řekl Macron podle portálu TF1 Info izraelskému premiérovi při středečním telefonátu.

Macron také Netanjahuovi navrhl několik možností, které mohou usnadnit evakuaci uprchlíků z obleženého Rafáhu. Má se jednat o otevření cesty skrze přístav v izraelském Ašdodu, pozemní cestu do sousedního Jordánska nebo otevřením hraničních přechodů.

Izrael bombarduje jih Pásma Gazy. Američané se obávají o civilisty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.