Izrael věří, že při obřím útoku na Bejrút zabil nejvyššího vůdce Hizballáhu

Masívní letecký úder nejprve za soumraku zasáhl a proměnil v hromadu sutin šest budov na jižním předměstí Dahíja, které je baštou Hizballáhu. Izraelský představitel řekl listu Times of Israel (ToI), že cílem útoku byl vůdce Hizballáhu Hassan Nasraláh, armáda oficiálně potvrdila pouze záměr zničit hlavní velitelství.

Nasralláh měl být podle izraelské rozvědky v té době společně s dalšími vysokými veliteli v jednom z bunkrů pod několikapatrovými domy, na které dopadly desítky tun výbušnin včetně několika bomb o váze jedné tuny určených k ničení podzemních opevnění.

"Je velmi těžké si představit, že by vyvázl živý z takového útoku," citoval svůj zdroj ToI. Podobný anonymní názor izraelského vedení uvedla některá hebrejská média.

[chooze:article;value:575697]

​Hizballáh označil izraelská tvrzení za nepravdivá, o osudu vůdce se však nezmínil. Zdroj blízký hnutí řekl agentuře Reuters, že Nasralláh je naživu, druhý později tvrdil, že "spojení s ním bylo přerušeno". Iránská agentura Tasnim uvedla, že je v bezpečí, vysoký íránský činitel Reuters sdělil, že Teherán jeho stav prověřuje.

Podle vojenských expertů by Izrael tak masivní útok nepodnikl, pokud by neměl věrohodné informace o Nasralláhově přítomnost v bejrútském ústředí.

Úder byl nečekaný i kvůli tomu, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu chvíli před ním vystoupil v New Yorku na Valném shromáždění OSN. Akci podle všeho schválil v hotelovém pokoji krátce před svým projevem. V něm pak uvedl, že pokud si Hizballáh zvolil cestu války, Izrael nemá na výběr a porazí ho. Poté předčasně odletěl domů.

Vlna izraelských úderů pokračovala celou noc, armáda uvedla, že se zaměřila na sklady zbraní, odpalovací zařízení a velitelská stanoviště Hizballáhu. Stíhačky také kontrolovaly bejrútské letiště, aby zamezily přistání letadel s výzbrojí, kterou Hizballáhu dodává Írán.

[chooze:article;value:575347]

​Kromě dalších čtvrtí na předměstí Bejrútu dopadaly bomby po celém jižním a východním Libanonu. Pokud se cíle nacházely v obydlené oblasti, varoval Izrael civilisty, aby prchli do bezpečné vzdálenosti. Hizballáh v odvetě odpálil nejméně 65 raket směrem na židovský stát. Ten hlásí jedno lehké zranění.

Libanonské úřady hovoří o šesti mrtvých a stovce zraněných v bejrútské čtvrti Dahíja s tím, že další oběti jsou pravděpodobně pod hromadami trosek.

Spojené státy nebyly o útoku předem informovány a ani se na něm nepodílely, uvedlo podle CNN ministerstvo obrany. Prezident Joe Biden nařídil Pentagonu, aby dle potřeby "upravil" rozmístění amerických vojsk na Blízkém východě.

Izraelská armáda je podle ToI připravena k pozemní ofenzívě do Libanonu. Vpád už nacvičovala a k hranicím poslala jako posilu dvě mobilizované záložní brigády.

Útok Izraele na Hizballáh z počátku týdne (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.