Izrael vpochoduje do Gazy, je to jen otázka času, říká odborník

[chooze:gallery;value:33538]

​Izraelský premiér Benjamin Netanjahu také vyzval ke zničení Hamásu. "Každý člen Hamásu je mrtvým mužem," prohlásil. Izraelská odpověď na útok Palestinců podle Netanjahua "změní Blízký východ".

I někteří západní analytici tvrdí, že Izrael může být jen krůček od zahájení operace. "Až zahájí Izraelci postup, a já jsem si jistý, že zahájí, bude se jednat o útok v několika hrotech. Tím jsem si dost jistý," prohlásil bezpečnostní analytik portálu Sky News Michael Clarke.

Clarke také ve středu uvedl, že půjde maximálně o dny, než se Izraelci dají na postup. "Opravdu by mě překvapilo, kdybychom se ještě příští týden bavili jen o izraelských leteckých úderech, a ne už o pozemním útoku," dodal Clark.

[chooze:article;value:525688]

Ani ultimátum není důkazem invaze, míní Kraus

Naopak politolog a bezpečnostní analytik Masarykovy univerzity v Brně Josef Kraus má o útoku pochyby, a to i ve světle pátečního izraelského ultimáta, kdy mají obyvatelé opustit město Gaza a přesunout se na jih Pásma.

"Vyhlášení ultimáta zvyšuje pravděpodobnost, že Izrael skutečně připravuje vojenskou pozemní invazi. Můžeme to ale číst různými způsoby. Izrael má především zájem na tom, aby tam bylo co nejméně civilních ztrát, případný opak mu bude brát politické body. Může to tedy znamenat, že se Izrael připravuje na pozemní invazi, ale také to, že chce zesílit leteckou kampaň, nebo cokoliv dalšího," vysvětlil.

Kraus také přiblížil, proč pozemní operaci nepovažuje za hotovou věc. "Je to dáno tím, že by taková operace byla neskutečně náročná. Vstup do takto husté nepřátelské městské zástavby je pro jakoukoliv ozbrojenou sílu na světě noční můrou. V takovém případě se stírají rozdíly mezi oběma bojujícími uskupeními, tedy technologicky vyspělou izraelskou armádou a v podstatě nuzně vybavenými, byť s bojovými zkušenostmi, Palestinci," řekl.

[chooze:article;value:525672]

Brutální boje, zneužívaní rukojmí

Při boji o každou ulici, dům, či dokonce byt nebo místnost jsou velmi omezené možnosti nasazení dělostřelectva, letecké podpory či bezpilotních technologií. "Dramaticky se zvýší riziko vlastních ztrát, stovky pěšáků budou umírat na ulici kvůli ostřelovačům, při dobývání bytových jednotek a tak dále. Cena je hodně vysoká, ztráty by byly jak na izraelské straně, tak u Palestinců, a i mezi civilisty," dodal Kraus.

K tomu se také váže vnímání Izraele u jiných zemí. Zatím má podle Krause podporu minimálně západních zemí, příliš vysoké ztráty mezi civilisty to ale mohou změnit. Co se třeba týče arabských a muslimských zemí, tam by byl dopad ještě zásadnější.

"To, o co se poslední rok a půl Izrael snaží, tedy navazovat diplomatické vztahy s některými arabskými zeměmi, to by v takovém případě bylo spláchnuto do záchodu. Izrael se může dostat do mezinárodní izolace, může čelit sankcím ze strany této části světa," zmínil Kraus.

Hamás může při případné izraelské pozemní operaci využít i toho, že má rukojmí, kteří jsou občany i jiných zemí, ať už se jedná o USA, Kanadu, Francii, či Německo. "Pokud by došlo k pozemnímu útoku, tak rukojmí budou využívána jako páka proti Izraeli, ale i proti státům, jejichž občané jsou v držení Hamásu," poznamenal Kraus. Tyto státy by pak mohly tlačit na Izrael, aby své akce mírnil, nebo jich úplně zanechal.

Jak vše dopadne, se podle Krause rozhodne v následujících dnech či možná týdnech. Do té doby bude situace pokračovat jako nyní, tedy snahami Izraele o podlomení morálky v Gaze spolu s leteckými údery na vybrané cíle.

Podívejte se na páteční reportáž TV Nova shrnující situaci v Izraeli a Gaze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.