Izrael vstoupí do Rafáhu i přes mezinárodní tlak, tvrdí Netanjahu

"Zatímco vy a IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.) se připravujete na pokračování bojů, existuje mezinárodní tlak, který nám brání vstoupit do Rafáhu a dokončit práci. Jako předseda izraelské vlády tyto tlaky odrážím a budu v tom pokračovat," citoval deník Times of Israel slova Benjamina Netanjahua, která pronesl během návštěvy u příslušníků zpravodajského praporu Nitzan 636 nedaleko Jeruzaléma. Izrael tvrdí, že Rafáh je poslední velkou baštou Hamásu v palestinské enklávě.

Premiér již několik týdnů razantně prosazuje nutnost vstupu IDF do Rafáhu, přičemž koncem února prohlásil, že úplné vítězství v Gaze nastane "za několik týdnů", jakmile armáda obsadí město. "Vstoupíme do Rafáhu," řekl Netanjahu. "Dokončíme likvidaci praporů Hamásu. Obnovíme bezpečnost a přineseme úplné vítězství lidu Izraele a Státu Izrael."

[chooze:article;value:545475]

Agentura AFP připomíná, že ve městě na hranici s Egyptem hledá ve stísněných podmínkách útočiště před boji v jiných oblastech Pásma Gazy přibližně 1,5 milionu Palestinců. Humanitární organizace varují před mnoha dalšími civilními oběťmi, pokud zde Izrael zahájí otevřenou vojenskou operaci. Přestože řada zemí kritizuje kroky izraelské armády v Pásmu Gazy s ohledem na neutěšenou humanitární situaci, z pohledu Izraele však není možné Hamás eliminovat bez operace v Rafáhu. Obává se totiž znovuobnovení jeho činnosti po skončení války.

USA již dříve uvedly, že Izrael musí před zahájením pozemní ofenzivy v Rafáhu prokázat, že má vytvořený plán na ochranu civilistů. Američtí představitelé v pondělní zprávě pro zpravodajský web Politico uvedli, že prezident USA Joe Biden prohlásil, že zváží stanovení podmínek pro budoucí vojenskou pomoc Izraeli, pokud jeho armáda přistoupí k plánované ofenzivě bez amerického souhlasu. Izrael tvrdí, že na plánu na ochranu civilistů pracuje, přičemž jeho hlavní body nastínil středu mluvčí IDF Daniel Hagari během veřejné prezentace.

Američtí představitelé následně sdělili svým izraelským protějškům, že Bidenova administrativa podpoří omezenou operaci v Rafáhu, která by místo rozsáhlé ofenzivy upřednostnila "vysoce hodnotné" cíle Hamásu ve městě a pod ním, uvedl server Politico s odvoláním na čtyři americké představitele. Jeden z těch izraelských zase listu řekl, že určitá forma ofenzivy nebo operace v Rafáhu je nevyhnutelná.

Rodiny rukojmích Hamásu protestují u mezinárodního tribunálu (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.