Izrael začal do tunelů v Gaze pumpovat vodu, Biden varuje Izrael před ztrátou mezinárodní podpory

Někteří představitelé Bidenovy administrativy uvedli, že zaplavení tunelů mořskou vodou by mohlo pomoci zničit tunely, v nichž podle Izraele Hamás ukrývá rukojmí, bojovníky a munici, uvedl The Jerusalem Post s odkazem na informace amerického deníku Wall Street Journal s tím, že jiní představitelé naopak varují, že mořská voda by mohla ohrozit sladkovodní podloží v Gaze. Deník dále uvádí, že tento proces bude pravděpodobně trvat několik týdnů. Vzhledem ke struktuře tunelů zatím není jasné, nakolik bude tato metoda účinná, ale WSJ připomíná, že zatopení bude jen jednou z řady důležitých metod ničení tunelů Hamásu.

S čerpáním mořské vody IDF začaly poté, co k pěti již instalovaným čerpadlům přidaly další dvě, sdělili deníku američtí představitelé. Prvních pět velkokapacitních čerpadel bylo sestaveno severně od uprchlického tábora al-Šatí už v průběhu minulého měsíce, přičemž každé z nich je schopno přečerpat do tunelů tisíce metrů krychlových mořské vody. Stejnou taktiku ničení tunelů už použil v roce 2015 Egypt, když nechal zatopit tunely mezi Pásmem Gazy a Sinajským poloostrovem.

[chooze:article;value:532793]

Americký prezident Joe Biden upozornil Izrael, že riskuje ztrátu globální podpory kvůli strašlivým humanitárním ztrátám v Gaze, které OSN přirovnala k "peklu na zemi", informuje server RFI.fr. Biden uvedl, že Izrael po útoku ze 7. října "podporuje většina světa". Ve svém nejostřejším vyjádření od začátku války však prohlásil, že Izrael začíná tuto podporu ztrácet kvůli "nevybíravému bombardování" Gazy.

https://twitter.com/AFP/status/1734715522896261467

Biden se v úterý ostře pustil rovněž do premiéra Benjamina Netanjahua a členů jeho koalice kvůli jejich odporu vůči dvoustátnímu řešení situace po ukončení pozemní ofenzivy v Gaze. Netanjahu je "dobrý přítel, ale myslím, že se musí změnit, a... Tato vláda v Izraeli mu tento krok velmi ztěžuje", citoval deník The Times of Israel z Bidenova prohlášení během předvolební akce ve Washingtonu, kterou pořádal bývalý předseda správní rady AIPAC Lee Rosenberg. Biden jmenovitě kritizoval krajně pravicového ministra národní bezpečnosti Itamara Bena Gvira a zopakoval větu, kterou použil v červenci: "Toto je nejkonzervativnější vláda v historii Izraele."

Prohlásil, že izraelské představitele zná už desítky let, a postěžoval si, že "Ben Gvir a spol. a noví lidé nechtějí nic, co by se jen vzdáleně blížilo dvoustátnímu řešení." Biden doslova řekl: "Chtějí nejen odplatu, kterou by měli mít za to, co udělal Hamás, ale proti všem Palestincům. Nechtějí s Palestinci nic mít." Zopakoval pak ještě postoj USA, že Hamás nereprezentuje všechny Palestince a že ne celá Gaza by měla trpět kvůli brutálnímu útoku teroristické skupiny na Izrael ze 7. října.

Izrael v úterý prohlásil 19 ze 135 rukojmích zadržovaných Hamásem v Gaze za mrtvé, informuje agentura Reuters. Prohlášení přišlo poté, co IDF nalezly těla dalších dvou zajatců. Na seznamu 19 osob je i tanzanský státní příslušník, uvedla vládní tisková kancelář. Tanzanie zmiňuje, že dva z jejích občanů, oba studenti zemědělství, byli mezi asi 240 lidmi, které Hamás zajal jako rukojmí při přeshraničním běsnění 7. října. Jeden z Tanzanců byl už minulý měsíc potvrzen jako mrtvý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.