Izrael zahájil evakuaci Rafáhu. Ve městě se mají ukrývat teroristé Hamásu

[chooze:gallery;value:35790]

​​​​​Izraelská armáda v pondělí zahájila evakuaci východních částí města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde plánuje provést operaci s "omezených rozsahem" proti teroristickému hnutí Hamás. "Izrael prohlásil, že v Rafáhu se ukrývají tisíce bojovníků této palestinské islamistické skupiny a že bez dobytí města není možné zvítězit," uvedla agentura Reuters.

CNN v pondělí s odkazem na izraelského ministra obrany Joava Galanta informovala, že vojenská operace v Rafáhu je nevyhnutelná, jelikož Hamás odmítá návrhy na dohodu o příměří, které se týkají i propuštění rukojmích.

[chooze:article;value:553982]

​Zpravodajský web The Times of Israel v neděli informoval, že právě z Rafáhu vypálili teroristé z Hamásu rakety na hraniční přechod Kerem Šalom, kterým do Gazy proudí humanitární pomoc. Při útoku zemřeli tři izraelští vojáci a 11 je jich zraněných.

Podle BBC se k útoku přihlásilo ozbrojené křídlo Hamásu. Cílem útoku měla být nedaleká izraelská vojenská základna.

V Rafáhu se podle Reuters ukrývá přes milion vysídlených Palestinců. Lidé z evakuovaných oblastí by se měli přesunout do nedaleké "humanitární oblasti". V rámci evakuace se má přesunout až 100 000 lidí.

Podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého si Izrael uvědomil, že bez vojenské operace se mu nepodaří osvobodit rukojmí a zlikvidovat Hamás. Izrael ale musí postupovat velmi opatrně, jelikož je pod drobnohledem lidskoprávních aktivistů. "Teroristé velice dobře vědí, že jakékoliv ztráty na lidských životech jdou v podstatě v jeho prospěch," řekl Mikulecký v pondělí pro TN Live.

[chooze:article;value:553889]

Do Rafáhu se podle bezpečnostního experta přesunuli vedle civilistů i teroristé z Hamásu, a to včetně jejich vůdce Jahjá Sinvára, který kolem sebe má údajně neustále přibližně 20 izraelských rukojmích jako živé štíty. Izraeli tak podle Mikuleckého nezbylo nic jiného než do města vstoupit. 

"Mimochodem, z Rafáhu stále létají na Izrael rakety. Nebyl to pouze ten včerejší útok na Kerem Šalom, ale je to každodenní realita v Izraeli," doplnil expert.

Civilisté se mají přesunout do humanitární zóny na pobřeží, která je pod kontrolou izraelské armády. Podle Izraele tam jsou připravené stany i polní nemocnice a lidem se dostane humanitární pomoc. Té sice proudí do Pásma Gazy více, než před útokem Palestinců na Izrael, ale její většina končí v rukou Hamásu. "My dnes nevíme, kde ta humanitární pomoc končí, proč ji Hamás zadržuje, proč ji nedistribuuje mezi civilisty a co s ní dělá," uvedl Mikulecký.

Bezpečnostní expert: Izrael přistupuje k zahájení operací v Rafáhu. Chce osvobodit rukojmí a zlikvidovat Hamás:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.