Izrael zahájil odvetný útok, tvrdí USA. V Íránu se ozývaly výbuchy

Izrael v pátek brzy ráno tamního času odpálil rakety v rámci odvetného úderu proti Íránu, uvedla stanice ABC News na základě informací vysokého amerického činitele.

Výbuchy jsou slyšet poblíž města Isfahán v centrální části země, sdělila podle Times of Israel íránská polooficiální tisková agentura Fars. Exploze se ozývají poblíž vojenské základny, kde jsou umístěné bojové letouny.

V provincii Isfahán se nachází několik íránských jaderných zařízení včetně Natanzu, které je centrem programu obohacování uranu, připomněl izraelský list.

Jaderná zařízení v Isfahánu jsou podle prohlášení Íránu zcela bezpečná. Americký představitel řekl CNN, že jaderná zařízení nejsou cílem útoku. Stejně jako civilní objekty. Izrael se zaměří na vojenská zařízení a úder má být "omezený".

Židovský stát podle něj Spojené státy o úderu předem informoval, ty ho však neschválily. Izrael se k útoku nepřihlásil.

[chooze:article;value:550905]

​Írán aktivoval systémy protivzdušné obrany v několika provinciích. Lety do Teheránu, Isfahánu a Šírázu jsou podle pozastaveny. Provoz je přerušen i na dalších letištích.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahija řekl jen několik hodin předtím v rozhovoru se CNN, že pokud Izrael podnikne vojenskou akci, bude reakce Íránu "okamžitá a na maximální úrovni".

Íránské revoluční gardy už vyhlásily na svých základnách nejvyšší stupeň pohotovosti. Íránská protivzdušná obrana hlásí úspěšné sestřelení "několika" dronů, zatím údajně nezaznamenala žádné rakety. Izraelští představitelé zatím odmítli situaci komentovat.

Íránský útok z minulého víkendu nebyl nijak ničivý, 99 procent ze stovek dronů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu se protivzdušné obraně Izraele ve spolupráci se spojenci podařilo zlikvidovat, ještě než se dostaly nad území židovského státu. Úder měl být odvetou do bombardování íránského velvyslanectví v syrském Damašku, při kterém zahynuli vysoce postavení důstojníci revolučních gard včetně dvou generálů.

Izrael slibuje pomstu, Írán další úder. Blízkému východu hrozí válka (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.