Izrael zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Míří na cíle a infrastrukturu Hizballáhu

Podle deníku The Jerusalem Post je invaze rozšířením operace "Northern Arrows", kterou IDF zahájily počátkem září proti Hizballáhu a pokračují současně s boji v Gaze a dalších oblastech. Pozemní jednotky, které v současné době operují uvnitř Libanonu, jsou podporovány leteckými a dělostřeleckými silami, uvádí IDF s tím, že armáda operuje podle metodického plánu stanoveného generálním štábem a Severním velitelstvím, který vojáci IDF v posledních měsících cvičili a na který se připravovali.

"V souladu s rozhodnutím politického vedení zahájily IDF před několika hodinami omezené, lokalizované a cílené pozemní útoky na základě přesných zpravodajských informací proti teroristickým cílům a infrastruktuře Hizballáhu v jižním Libanonu. Tyto cíle se nacházejí ve vesnicích v blízkosti hranic a představují bezprostřední hrozbu pro izraelské komunity v severním Izraeli," uvedla izraelská armáda ve svém prohlášení na síti X.

[chooze:article;value:576291]

Zpravodajský web Axios odkazující se na dva izraelské bezpečnostní představitele v této souvislosti uvádí, že souhlas s pozemní operací udělil izraelský bezpečnostní kabinet na svém pondělním zasedání a dodává, že operace je časově i rozsahem omezená a není určena k okupaci jižního Libanonu.

Jedním z cílů izraelského vpádu do Libanonu byl podle dvou palestinských bezpečnostních představitelů Mounir Maqdah, velitel libanonské pobočky vojenského křídla palestinského hnutí Fatah, Brigády mučedníků Al-Aksá. Deník Times of Israel uvádí, že jeho osud je zatím neznámý.

Zdroje uvedly, že úder zasáhl budovu v přeplněném palestinském uprchlickém táboře Ain El-Hilweh poblíž jižního města Sidon. Podle deníku jde o první útok na největší uprchlický tábor v Libanonu, od vypuknutí přeshraničních bojů mezi Hizballáhem a Izraelem téměř před rokem.

​Pozemní akci izraelské armády předcházelo intenzivní ostřelování strategických cílů v jižním Libanonu a poprvé i v samotném Bejrútu, kde se podle zdrojů blízkých izraelské armádě nacházel byt patřící skupině Džamáa Islamíja. Jedná se o libanonské politické hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele.

[chooze:article;value:576262]

​Izrael vyzval libanonské civilisty poblíž několika budov na jižním předměstí Bejrútu v části Dahíja, která je známou baštou Hizballáhu, aby se okamžitě evakuovali. Mluvčí IDF Avichay Adraee zveřejnil v arabštině spolu s oznámením mapy, které vyzývají civilisty, aby se vzdálili od tří vyznačených míst alespoň na 500 metrů. "Jste v blízkosti zařízení Hizballáhu a IDF proti nim zasáhne silou. Pro vaši bezpečnost a bezpečnost vašich rodinných příslušníků musíte tyto budovy okamžitě evakuovat a držet se od nich alespoň 500 metrů," uvedl Adraee.

Předměstí Bejrútu zasáhlo nejméně šest leteckých úderů. Cílem byla zařízení na výrobu zbraní a další vojenská infrastruktura. "Teroristická organizace Hizballáh záměrně buduje své výrobní a vojenské objekty zbraní pod centrem Bejrútu a usazuje je v populačních centrech města," informovala IDF.

Podle informací izraelských médií se libanonské jednotky pod tlakem izraelského ostřelování stáhly z pozic u jižní hranice Libanonu s Izraelem do hloubky nejméně pěti kilometrů do vnitrozemí. Izraelská armáda v pondělí večer na sociální síti X oznámila, že zničila sklad raket země–vzduch, který Hizballáh umístil přibližně 1,5 km od mezinárodního letiště v Bejrútu. "Tato infrastruktura představuje hrozbu pro libanonský i mezinárodní vzdušný prostor. IDF budou pokračovat ve snižování vojenských schopností Hizballáhu v Libanonu," uvedly IDF.

Zahájení operace předcházela série precizních akcí izraelských zpravodajských služeb, při kterých bylo zlikvidováno téměř celé vedení Hizballáhu včetně jeho dlouholetého šéfa Hasana Nasralláha, který zahynul v Bejrútu při leteckém úderu letos 27. září. ​"Likvidace Nasralláha je velmi důležitý krok, ale není to všechno. Využijeme veškerých kapacit, které máme. Pokud někdo na druhé straně nechápe, co tyto kapacity znamenají, jsou tím myšleny všechny kapacity a vy jste součástí tohoto úsilí. Věříme, že jste schopni dosáhnout čehokoli," řekl izraelský ministr obrany Joav Galant.

[chooze:article;value:576140]

​Anonymní zdroj blízký Bílému domu uvedl, že Jeruzalém Washingtonu, který je jeho největším dodavatelem zbraní, avizoval, že omezenou pozemní operaci v Libanonu opravdu plánuje. To, že se k útoku na Libanon skutečně schyluje, napovídaly záběry, na nichž izraelští vojáci přesouvali vojenskou techniku na sever země k hranici s Libanonem.

Bidenova administrativa zřejmě vyjadřuje podporu izraelské intervenci v Libanonu, jejímž cílem jsou objekty Hizballáhu podél hranice. „Shodli jsme se na nutnosti likvidace útočné infrastruktury podél hranice, abychom zajistili, že libanonský Hizballáh nebude moci provádět útoky ve stylu 7. října na severní obce Izraele,“ uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin v telefonickém rozhovoru se svým izraelským protějškem Yoavem Gallantem.

Oba ministři diskutovali také o důležitosti konečného odklonu od vojenských operací k diplomatické cestě, aby byla co nejdříve zajištěna bezpečnost a stabilita. Austin rovněž jasně uvedl, že Spojené státy jsou dobře připraveny bránit americký personál, partnery a spojence tváří v tvář hrozbám ze strany Íránu a Íránem podporovaných teroristických organizací a jsou odhodlány zabránit jakémukoli aktérovi ve zneužívání napětí nebo rozšiřování konfliktu.

Úřadující vůdce Hizballáhu Naím Kásim v pondělí ve svém prvním veřejném vystoupení od zabití Nasralláha prohlásil, že pokud se Izrael rozhodne pro pozemní operaci, jsou bojovníci Hizballáhu připraveni k boji a obraně Libanonu.

"Síly odporu jsou připraveny na pozemní boj. Zvítězíme, jako jsme zvítězili v roce 2006 při osvobození tváří v tvář izraelskému nepříteli," prohlásil Kásim. Odkazoval tím na druhou libanonskou válku, která v létě zmíněného roku trvala měsíc a za vítěze se tehdy považovaly obě strany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.