Izrael znovu udeřil na Bejrút. Země hodlá v náletech pokračovat

V centru hlavního města Libanonu se v noci ozvaly tři výbuchy. V troskách skončil jeden obytný dům přímo v centru Bejrútu jen pár ulic od tamního parlamentu. Izrael pak prý také zasáhl jedno ze sídel militantního hnutí Hizballáh.

Tamní ministerstvo zdravotnictví hlásí šest mrtvých, vláda část města evakuovala, dostat do bezpečí své občany se snaží i další státy z celého světa.

"Ulice v jižním Bejrútu jsou víceméně prázdné, protože většina byla evakuována. Ti ostatní lidé jsou pak často členy Hizballáhu," popsal dánský reportér Rasmus Tantholdt.

[chooze:article;value:576516]

Místní po útoku tvrdili, že je všude cítit zápach podobný síře. Tamní média nařkla Izrael z použití mezinárodně zakázaných fosforových bomb, které používal už v minulosti.

​Izraelský úder na Bejrút přišel jen pár hodin poté, co izraelská armáda oznámila smrt osmi izraelských vojáků, kteří přišli o život při střetu s Hizballáhem na jihu Libanonu. Podle portálu Times of Israel jde o první izraelské oběti pozemní operace v Libanonu.

Ve vzduchu mezitím visí chystaná odveta Izraele proti Íránu. Ten na izraelský Tel Aviv v úterý vystřelil 180 raket. A ačkoli se Izraelcům podařilo většinu zneškodnit, premiér Netanjahu už avizoval, že odplata přijde brzy.

Napětí na Blízkém východě se snaží mimo jiné tlumit prezident Biden, který opakovaně potvrdil právo Izraele na sebeobranu. Ta ale podle Spojených států musí být přiměřená. Prezident USA také uvedl, že nepodporuje případný útok Izraele na íránská jaderná zařízení.

Jedna střela izraelské protivzdušné obrany stojí zhruba 1,2 milionu korun, říká analytik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.