Izraelci tlačí na vládu kvůli rukojmím v Gaze. Zatím se chystá vpád do Rafáhu

Izraelská armáda dokončila veškeré přípravy k vpádu do města Rafáh na hranici s Egyptem, kde se mají skrývat špičky Hamásu. I kvůli tomu se už řada vysídlených Palestinců přesouvá do města Chán Júnis, které Izraelci už bombardovali a kde teď vznikají provizorní stany. Odstoupit od útoku na jihu Pásma Gazy jsou Izraelci ochotní v případě, že Hamás propustí zbývajících asi 130 rukojmí.

"Pokud dojde k dohodě, budeme rozhodně jednat. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom vrátili unesené muže a ženy, aniž bychom oslabili válečné úspěchy," prohlásil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

Jenže vládě už tisíce obyvatel nevěří a požadují demisi premiéra Netanjahua kvůli tomu, že po více než 200 dnech nezařídil návrat všech unesených domů. "Premiére Netanjahu, vládo, prosím, schvalte jakoukoliv dohodu, každá dohoda má smysl, prosím, učiňte toto rozhodnutí teď, teď, teď!" volal Danny Miran, otec jednoho z unesených rukojmích. Právě Dannyho syn, 47letý Omri, a 64letý Keith Siegal se objevili na posledním videu zveřejněném teroristy z Hamásu.

[chooze:article;value:552611]

​Netanjahu a jeho spojenci nečelí hněvu jen v Izraeli. Do ulic Londýna vyšly tisíce lidí požadující uzavření příměří. Dva propalestinští demonstranti skončili v poutech kvůli svastice na oblečení. Policie zadržela stovky lidí i ve Spojených státech, kde studenti na univerzitách protestují už několik dní. Demonstranti se dostali i do hotelu ve Washingtonu, kde s projevem na galavečeru vystupoval prezident Joe Biden.

Brzké uzavření alespoň dočasného příměří není vyloučené. Hamás v těchto dnech studuje návrh vytvořený Izraelem. O uzavření dohody jednala v Izraeli i egyptská delegace. Právě Egypt se staví do role jednoho z vyjednavačů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.