Izraelci zaútočili na největší nemocnici v Pásmu Gazy. Jsou tam teroristé, tvrdí

Nedostatek paliva pro generátory, nedostatek léků a také stovky pacientů čekajících na záchranu. Taková má být situace v nejrozsáhlejším lékařském komplexu v palestinském Pásmu Gazy. Teď se prý pacienti i civilisté ukrývající se uvnitř dostali do ještě větší pasti.

Nemocnici dnes kolem půl třetí ráno obklíčily izraelské jednotky. Pod budovou se nachází 55 metrů dlouhý tunel, který islámští radikálové údajně využívají jako velitelské stanoviště.

"Izraelské jednotky provádějí vysoce přesnou operaci v nemocnici Šífa. Víme, že se v budově přeskupili vysoce postavení teroristé z Hamásu a využívají ji k plánování útoků proti Izraeli," uvedl mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Dani Hagari.

[chooze:article;value:546459]

Podle izraelského velení jako první z nemocničního areálu zaútočili právě radikálové z Hamásu. Během operace několik z nich přišlo o život, desítky dalších izraelští vojáci zadrželi.

Řada západních lídrů ale tlačí na příměří. Naposledy šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell, který obvinil Izrael z toho, že v Pásmu Gazy vyvolává hladomor a že hlad využívá jako válečnou zbraň. V pondělí bude o šestitýdenním příměří a propuštění 40 rukojmích v Kataru jednat izraelská delegace vedená šéfem Mossadu.

Situaci okomentoval politický a kulturní geograf Vladimír Baar:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.