Izraelem otřásají obří protesty. Demonstrantům vadí soudní reforma

Protesty statisíců lidí, stávku na všech univerzitách a výzvy k rezignaci premiéra způsobila soudní reforma, která míří do Knesetu, jednokomorového zákonodárného orgánu. Vláda by totiž podle návrhu rozhodovala o tom, kdo zasedne v komisi, která vybírá soudce, upozornila BBC. Demonstrantům to vadí i proto, že Netanjahu stále čelí soudu kvůli obviněním z korupce. 

Podle izraelského premiéra si změny odhlasovali lidé ve volbách a ty zabrání překračování pravomocí ze strany soudů. Proti němu se ale už postavil ministr obrany. 

[chooze:gallery;value:30935]

​"V zájmu jednoty izraelského lidu, v zájmu odpovědnosti vás vyzývám, abyste okamžitě zastavil legislativní proces," vyzval Galant. Roztržky podle něj mohou vést k hrozbám pro bezpečnost země. Premiér ho kvůli jeho postoji v neděli večer odvolal.

[chooze:article;value:494844]

Není ale sám, kdo vyzývá k zastavení reforem. V pondělí ráno se přidal i prezident Jicchak Herzog. Reformu nejspíš nepodpoří ani všichni vládní poslanci, kterých je ve 120členném parlamentu 64. Že by se plány měly pozastavit, řekli už tři zákonodárci Netanjahuova Likudu.

Po noci plné protestů, které probíhaly v Jeruzalémě, Tel-Avivu, Beer Ševě i Haifě, to vypadá, že Netanjahu své plány změní a reformu zastaví, informoval web Haaretz. Ostatní vládní strany jsou ale zatím stále pro. Ke stávce se mezitím připojila i část izraelských lékařů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.