Izraelská armáda objevila přímo pod komplexem UNRWA přísně tajné datové centrum Hamásu

Podzemní datové centrum vybavené elektrickou místností, průmyslovými bateriovými zdroji a obytnými prostory pro teroristy Hamásu, kteří obsluhovali počítačové servery, bylo vybudováno přesně pod místem, kam by Izrael zpočátku neuvažoval nahlédnout, natož aby se na něj zaměřil při leteckém útoku, píše izraelský deník Times of Israel.

Odhalení serverové farmy přichází v souvislosti s dalšími obviněními ze spolčení UNRWA s teroristickou skupinou v Gaze. Izrael už minulý měsíc obvinil 12 zaměstnanců této palestinské agentury OSN pro uprchlíky z účasti na masakru ze 7. října. Po zveřejnění obvinění koncem minulého měsíce řada hlavních dárcovských zemí oznámila zmrazení financování UNRWA.

[chooze:article;value:540715]

Sídlo UNRWA se nachází v luxusní čtvrti Rimal ve městě Gaza, v oblasti, kde již dříve působila izraelská armáda (IDF), která zde rozprášila místní prapor Hamásu a své jednotky stáhla. V době počáteční pozemní ofenzívy ve městě Gaza armáda toto datové centrum Hamásu nenašla, protože o něm neměla dostatek informací. Ale nové zpravodajské informace, pocházející především z výslechů zajatých teroristů prováděných tajnou službou Šin Bet, pomohly toto místo přesně určit.

"IDF tu byla už dříve, poprvé šlo o zničení nepřítele, ale když jsme tu byli naposledy, nasbírali jsme spoustu zpravodajských dokumentů a nálezů, spoustu zajatců, a díky tomu jsme se sem dostali. Nyní jsme provedli cílenou operaci, abychom toto místo eliminovali," řekl velitel 401. obrněné brigády plukovník Benny Aharon.

https://twitter.com/TimesofIsrael/status/1756378894486450238

Plukovník Nissim Hazan, který je pověřen koordinací podzemních operací brigády, uvedl, že hlavní vchod do tunelu, který vedl k datovému centru, se nacházel pod školou UNRWA v této oblasti. V době příjezdu jednotek byl však již zablokován Hamásem. Místo toho se bojoví ženisté prokopali do hloubky asi osmi metrů, aby našli nejmělčí část podzemní chodby.

Představitelé IDF se domnívají, že Hamás používal serverovou farmu pro shromažďování zpravodajských informací, zpracování dat a komunikaci. Pevné disky a některé počítače byly odvezeny do Izraele, aby byly podrobeny expertíze zpravodajskými úřady. Hazan dodal, že IDF ví o několika dalších "strategičtějších" tunelech Hamásu v Gaze, ke kterým se časem dostanou.

Izraelská armáda také uvedla, že ukončení bojů v oblasti našli vojáci v některých kancelářích představitelů UNRWA vybavení a dokumenty, které naznačovaly, že stejné kanceláře byly také využívány teroristy Hamásu.

"Není pochyb o tom, že zaměstnanci UNRWA věděli, že Hamás pod nimi kope obrovský tunel," řekl Aharon. "Je tam obvodová zeď, brána, kamery, u brány se zaznamenává, kdo vchází a odchází. Každý, kdo pracoval v UNRWA, velmi dobře věděl, kdo přichází a koho kryje."

"UNRWA poskytuje Hamásu krytí, UNRWA přesně ví, co se děje v podzemí, a UNRWA používá svůj rozpočet k financování některých vojenských kapacit Hamásu, to je jisté," dodal Aharon.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.