Izraelská armáda podnikla odvážnou operaci. Zachránila dvě rukojmí

Deník Jerusalem Post s odkazem na prohlášení IDF uvedl, že Izrael zasáhl leteckými útoky několik "významných" cílů ve čtvrti Šabura, která se nachází v centru Rafáhu. Speciálním policejním jednotkám ve spolupráci s tajnou službou Šin Bet a izraelskou armádou se přitom podařilo zachránit dvě argentinská rukojmí zadržovaná Hamásem.

Záchranná operace na osvobození dvou rukojmích Fernanda Hermana (61) a Louise Norbeta (70) z kibucu Nir Jicchak začala kolem jedné hodiny ranní. Akce byla maskována desítkami leteckých úderů proti pozicím Hamasu, aby nedošlo ke zmaření pravého cíle záchranné mise.

[chooze:article;value:540715]

Izraelské velení o operaci v poslední době uvažovalo několikrát, ale akce byla vždy z nějakého důvodu odvolána. Její provedení bylo nakonec schváleno až v pondělí ráno. Rukojmí byla údajně držena ve druhém patře přísně střežené budovy.

https://twitter.com/IDF/status/1756874602771255354

Za využití zpravodajských informací o přesném rozmístění rukojmích a jejich strážců vstoupily izraelské síly do komplexu, přičemž použily výbušniny a ostrou palbu. Akce musela být provedena rychle, aby Hamás nestihl rukojmí zabít.

Osvobozená rukojmí poté vrtulník dopravil do nemocnice Šeba. Oba muži jsou údajně v dobrém stavu. Při akci byl lehce zraněn jeden voják, ale jinak izraelské síly neutrpěly žádné ztráty.

Hamás ve své první reakci na záchrannou operaci dvou rukojmích brojí proti "masakru, který izraelská armáda provedla dnes v noci v Rafáhu" a obvinil USA z toho, že daly Netanjahuovi zelenou, píše The Times of Israel. Operaci označil za pokračování "genocidní války" a pokus o nucené vysídlení palestinského lidu.

Situaci okomentovala ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.