Izraelská armáda potvrdila smrt dalších čtyř rukojmích unesených Hamásem

"Odhadujeme, že všichni čtyři byli zabiti společně v oblasti Chán Júnis před několika měsíci, když byli drženi příslušníky Hamásu a v Chán Júnisu operovaly naše jednotky IDF," cituje deník Times of Israel prohlášení armádního mluvčího. Jejich těla Hamás stále drží v Gaze.

"Vím, že vyvstanou složité otázky týkající se okolností úmrtí," dodal Hagari v souvislosti s možností, že čtveřici mohli zabít izraelští vojáci nebo mohla zemřít během izraelských náletů. "Okolnosti jejich úmrtí pečlivě zkoumáme, zvažujeme všechny možnosti a výsledky zveřejníme brzy. Nejdřív je však oznámíme rodinám, až poté veřejnosti. Výsledky vyšetřování budeme prezentovat transparentně, jako jsme to dělali doposud," dodal Hagari.

[chooze:article;value:557628]

Podle listu The Jerusalem Post šlo o 80leté Chajima Perryho a Jorama Metzgera, 84letého Amirama Coopera a 51letého Nadava Popplewella. První tři zmínění byli uneseni Hamásem z kibucu Nir Oz 7. října, zatímco Popplewella odvlekli jako rukojmího z kibucu Nirim.

https://x.com/IDF/status/1797691202378084749

Čtveřice rukojmích byla dříve spatřena živá na propagandistických videích natočených Hamásem během zajetí v Gaze. V prosinci Hamás zveřejnil video, na kterém jsou Perry, Cooper a Metzger živí, nicméně v březnu Hamás prohlásil, že všichni tři byli zabiti při izraelských úderech. V květnu Hamás sdílel propagandistický klip s Popplewellem, který byl však zřejmě zveřejněn až několik týdnů po jeho smrti.

Po potvrzení jejich smrti vydalo Fórum rodin rukojmích prohlášení, v němž mimo jiné uvedlo, že "žal, který přichází s touto bolestnou zprávou, by měl otřást každým občanem Izraele a vést každého vůdce k hlubokému sebezpytování". Chajim, Joram, Amiram a Nadav byli podle členů fóra uneseni živí, někteří z nich byli s dalšími rukojmími, kteří se již vrátili v rámci předchozí dohody o propuštění a měli se vrátit živí ke svým rodinám.

Prohlášení zároveň vyzvalo vládu, aby okamžitě přijala dohodu o propuštění zbývajících rukojmích domů.

Pavel se setkal s jordánským premiérem. Řešili hlavně Izrael (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.