Izraelské tajné služby tvrdí, že Hamás plánoval útok na velvyslanectví v Švédsku

Podle prohlášení, které v sobotu zveřejnil úřad předsedy vlády, se izraelským tajným službám Mossad a Šin Bet ve spolupráci se zahraničními partnery podařilo vytvořit "komplexní a důkladný" obraz o snahách Hamásu provádět útoky v Evropě, Africe a na Blízkém východě, informuje Times of Israel. Premiérská kancelář uvedla, že Izrael odhalil "podrobnosti o místech teroristických operací, jejich cílech a o osobách zapojených do provádění útoků, od velitelů Hamásu v Libanonu až po poslední pěšáky v operační infrastruktuře".

K těmto poznatkům sice kvůli probíhajícímu vyšetřování neposkytla podrobnější informace, ale uvedla, že síť plánovala útok na izraelské velvyslanectví ve Švédsku, nákup bezpilotních letounů a využití zločineckých organizací v Evropě k podpoře útoků.

[chooze:article;value:528483]

V prohlášení, které navazuje na sérii zatčení oznámených dánskými, německými a švédskými úřady, zmínila izraelská zpravodajská služba Mossad údajného člena sítě Hamásu ve Švédsku, aniž by upřesnila, zda je také ve vazbě, uvádí agentura Reuters. Ministerstvo zahraničí ve Stockholmu odmítlo komentovat konkrétní bezpečnost izraelského velvyslanectví, ale uvedlo: "Švédsko bere své závazky vyplývající z Vídeňské úmluvy o ochraně zahraničních misí velmi vážně."

https://twitter.com/visegrad24/status/1746259001971470424

Dánská policie v pátek oznámila, že sedm osob zatčených kvůli podezření z účasti na plánovaném teroristickém útoku (tři podezřelí byli zatčeni v Dánsku, jeden v Nizozemsku a další tři v Německu), který úřady zmařily v polovině prosince, mělo vazby na Hamás. Tamní ministr spravedlnosti Peter Hummelgaard prohlásil, že údajné napojení na Hamás "potvrzuje, že hrozba vůči Dánsku je vážná, ale naštěstí máme silnou policii a zpravodajské služby, které se nás snaží každý den chránit." Dodal, že konflikt na Blízkém východě vedl ke zcela nepřijatelnému nárůstu antisemitismu a větší nejistotě mezi Židy v Dánsku.

V prosinci izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že dánské bezpečnostní síly "zmařily útok, jehož cílem bylo zabít nevinné civilisty na evropské půdě. "Teroristická organizace Hamás neúnavně a vyčerpávajícím způsobem pracuje na rozšíření svých smrtících operací do Evropy, a tím představuje hrozbu pro domácí bezpečnost těchto zemí."

Izrael v prosinci aktualizoval varování před cestováním do desítek zemí v souvislosti s rostoucím antisemitismem a hrozbami násilí vůči Izraelcům a Židům po celém světě, které podnítila izraelská odvetná operace v Gaze po masakrech Hamásu ze 7. října.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.