Izraelské tanky vjely do Pásma Gazy, schyluje se k obří vojenské operaci

[chooze:gallery;value:33490]

​Tanky v noci dočasně zasahovaly při největší izraelské operaci od začátku října na severu Pásma Gazy. A měly, jak informuje list Times of Israel, připravovat půdu pro očekávaný mohutný útok izraelských pozemních sil. Zneškodněna byla mimo jiné infrastruktura protitankových řízených střel. Přípravou větší vojenské akce je také rozsáhlé bombardování území. "Vzdušné nálety jsou jen začátek," prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu citovaný televizí CNN.

Ten rovněž poprvé přiznal, že selhaly tajné služby, které měly varovat před útoky radikálů ze 7. října, při kterých zahynulo 1 400 lidí a dalších 200 bylo uneseno. Na území Gazy má být podle BBC odvolávající se na údaje Hamásu asi 4 300 obětí. Většinu z nich zabily zmiňované nálety.

[chooze:article;value:526848]

​Po odvetných krocích Izraele se v Gaze stupňuje humanitární krize a kolabuje tam mimo jiné zdravotní péče. Problémy se ale nevyhýbají ani židovskému státu. Netanjahu oznámil, že evakuace obyvatel z blízkosti hranic s Gazou a Libanonem bude trvat do konce roku a lidé, kteří tam zatím zůstávali, by měli území urychleně opustit. Opatření se týká asi dvou set tisíců obyvatel.

Pro část z nich se v relativně bezpečnějším vnitrozemí nepodařilo najít nouzové ubytování, a přespávají proto ve stanech. Nutnost evakuace z potenciálně zranitelného území nasvědčuje, že se obří vojenská operace blíží, Washington Post dříve odhadoval, že by mohla trvat asi 50 dnů. 

Izrael ve středu navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Cesta se uskutečnila den před jednáním Evropské rady, která se problematikou Blízkého východu bude zabývat. Český předseda vlády chce podpořit hlasy volající po větší podpoře Jeruzaléma.

Zatímco Západ Izraeli spíše vyjadřuje podporu, Rusko sympatizuje s Palestinci. Jejich vůdce Mahmúd Abbás se proto podle agentury TASS v Moskvě brzy setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že Izrael chystá pozemní operace v Pásmu Gazy (25/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.