Izraelské útoky na Libanon pokračují. Zemřel při nich další člen vedení Hizballáhu

Izrael dál pokračuje v likvidaci vysokých představitelů teroristické organizace Hizballáh. Tel Aviv tvrdí, že v sobotu zneškodnil šéfa vnitřní bezpečnosti Hizballáhu Nabíla Kaúka.

"Vyrovnali jsme účty s tím, kdo je zodpovědný za vraždy bezpočtu Izraelců a mnoha občanů jiných zemí. Došel jsem k závěru, že intenzivní údery, kterými izraelská armáda zasáhla Hizballáh v minulých dnech, nebudou stačit," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

"Čekají nás náročné dny. Zlikvidovali jsme šéfa teroristické organizace Hizballáh Hasana Nasralláha v podzemním sídle v centru Bejrútu spolu s dalšími vysoce postavenými členy organizace," poznamenal náčelník izraelského generálního štábu Herzi Halevi.

[chooze:article;value:576140]

​Kaúk byl součástí Hizballáhu už od 80. let minulého století. Spojené státy ho v roce 2020 zařadily na sankční seznam. Podle odborníků na Blízký východ se měl právě on stát novým lídrem teroristické organizace po smrti Nasralláha. "Odpor je jediný způsob, jak se osvobodit a bránit Libanon," uvedl před časem Nabíl Kaúk.

Izrael dál pokračuje v bombardování Libanonu. Podle zahraničních médií je dokonce velmi pravděpodobné, že izraelské jednotky už zahájily pozemní operaci v libanonském pohraničí. Izrael v neděli podnikl vojenské kroky i v Jemenu. Zaútočit měl zejména na vojenské cíle povstalecké organizace Hútíů, jemenské elektrárny a na námořní přístav.

Právě systematická likvidace špiček Hizballáhu a tvrdý postup vůči Íránu a Libanonu se odrážejí na růstu popularity izraelského premiéra – ukazují to alespoň poslední průzkumy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.