Izraelský ministr nevylučuje jaderný útok na Gazu. Ať si jdou do pouště, prohlásil

Ministr Yehudit Amichai Elijahu se v neděli v rozhovoru pro rádio Kol BaRama dopustil řady kontroverzních výroků. Na dotaz, zda by měla na Gazu být svržena atomová bomba prohlásil podle deníku The Times of Israel, že "je to jedna z možností"

Elijahu během rozhovoru také vyjádřil nesouhlas s povolením jakékoli humanitární pomoci do Gazy. Řekl, že "v Gaze není nic takového jako nezúčastnění civilisté". Vyjádřil se také, že podporuje znovudobytí území Pásma Gazy. Na otázku o osudu palestinského obyvatelstva řekl, že "mohou jít do Irska nebo do pouští, příšery v Gaze by si měly najít řešení samy".

Elijahu není součástí bezpečnostního kabinetu, který se podílí na válečném rozhodování, ani neovládá válečný kabinet, který řídí válku proti Hamásu, připomněl deník The Times of Israel.

[chooze:article;value:528251]

"Výroky odtržené od reality"

​Proti ministrovým výrokům se krátce po jejich vyřčení ohradil premiér Benjamin Netanjahu. Označil je za odtržené od reality. "Izrael a IDF jednají v souladu s nejvyššími standardy mezinárodního práva, aby zabránily poškození nevinných. Budeme v tom pokračovat až do našeho vítězství," uvedl izraelský premiér na sociální síti X.

[chooze:article;value:528164]

​Elijahu se později na stejné síti snažil své výroky dovysvětlit. Podle něj je všem "rozumným" lidem jasné, že tvrzení o atomové zbrani je metaforické. "Rozhodně je však nutná rázná a nepřiměřená reakce na terorismus, která nacistům a jejich příznivcům objasní, že terorismus se nevyplatí. Toto je jediný vzorec, který mohou demokratické státy použít k řešení terorismu. Zároveň je jasné, že Izrael se zavázal udělat vše pro to, aby se rukojmí vrátili v pořádku," uvedl ministr na síti.

Později v neděli premiérova kancelář oznámila, že Elijahu byl až do odvolání vyloučen z jednání vlády, informoval deník Haaretz. Opoziční politik Yair Lapid vyzval k odvolání ministra a uvedl, že přítomnost radikálů ve vládě ohrožuje cíle Izraele ve válce. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant k výrokům ministra řekl, že jsou nepodložené. Dodal, že je dobře, že takoví lidé nemají na starost izraelskou bezpečnost.

Hamás prohlásil, že 60 z 240 zadržených izraelských rukojmí je po smrti (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.