Izraelským rukojmím v Gaze dochází čas. V zajetí jim chybí důležité léky

Válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás trvá už dva měsíce. A stejnou dobu Hamás vězní desítky rukojmích. Těm podle lékařů dochází čas. Mnoho z nich totiž potřebuje léky, které v zajetí od Hamásu nedostávají.

Velkým problémem je nedostatečná, či dokonce vůbec žádná zdravotní péče. Nejméně třetina rukojmích před únosem pravidelně brala léky, například na vysoký tlak či astma. Ty ale v zajetí nejsou k dispozici.

V minulých týdnech došlo mezi Izraelem a Hamásem k sérii příměří, během nichž si obě strany vyměnily část zajatců. S koncem příměří začal Izrael s opětovnou operací na celém území Pásma Gazy. Vůbec poprvé se izraelská armáda přesunula i na jih Pásma Gazy. Nejtěžší boje teď probíhají v okolí města Chán Júnis.

[chooze:article;value:532079]

"Naši vojáci zatkli a vyslýchali stovky lidí podezřelých z účasti na teroristických aktivitách. Mnoho z nich se vzdalo. Díky informacím, které máme z těchto výslechů, pak můžeme úspěšně pokračovat v naší operaci," tvrdí mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Z tohoto zatýkání se objevilo i video, na kterém jsou vidět desítky nahých Palestinců a pravděpodobných příslušníků Hamásu, kteří se už údajně vzdali. Izraelská armáda je teď ukrývá neznámo kde.

[chooze:article;value:531944]

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu souhlasil, že do Pásma Gazy Izraelci pustí vyšší dodávky paliva. Mají být však takové, aby ho nezneužili teroristé z Hamásu. Netanjahu zároveň na žádost USA souhlasil s otevřením hraničního přechodu na jihu Pásma Gazy, a to pro humanitární pomoc. Kdy se to stane, ale není jasné.

Teroristé z palestinského hnutí Hamás vpadli na území Izraele 7. října. Rozpoutali tehdy masakr a zavraždili stovky nevinných. Izrael okamžitě odpověděl bombardováním a následnou pozemní operací v Pásmu Gazy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.