Izraelští vojáci měli znesvětit mešitu a útočit na palestinské novináře

Na první pohled nic nepatřičného. Pro muslimy jde ale o znesvěcení mešity. Izraelští vojáci totiž zpívali náboženské židovské písně. Díky aparatuře bylo navíc vše slyšet i mimo mešitu.

"Ta píseň, která tam zazněla, měla být údajně náboženskou písní související s právě probíhajícím svátkem chanuka. Což může být interpretováno jako akt neúcty," vysvětlila historička Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Eva Taterová.

K incidentu došlo v Dženínu na Západním břehu Jordánu. Armáda vydala prohlášení, že tyto vojáky stáhla ze služby. "Izraelská armáda se obecně snaží nebo se hlásí k těm principům v tom smyslu, že by se tradice a posvátný status jiných náboženských míst měly respektovat," řekla Taterová.

[chooze:article;value:532864]

​Na povrch postupně vyplouvají informace o dalších případech nevhodného chování izraelských vojáků. Nicméně odborníci se shodují v tom, že je nelze nikdy spolehlivě ověřit.

Izraelci jsou na takové incidenty sami citliví. Olej do ohně přitom přilila nešťastná událost, kdy vojáci omylem zabili tři vlastní lidi, rukojmí držené Hamásem. Podle dostupných informací přitom byli svlečení do půl těla a jeden z nich měl v rukou transparent s nápisem SOS.

[chooze:article;value:532795]

​"Zatím nevíme, jak dlouho v budově byli. Pokračujeme ve vyšetřování této události a ponaučíme se z ní," řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Jedna z dříve propuštěných rukojmí už vyzvala vládu, aby se snažila domluvit s Hamásem na další výměně zajatců.

Mezitím Izraelci ukázali největší tunel Hamásu, který zatím vojáci v Pásmu Gazy objevili. Dokázalo jím projet třeba auto. "Toto není obyčejný tunel. Je to město. Sloužil mimo jiné k provádění útočných aktivit proti našim silám v Pásmu Gazy," sdělil Hagari.

V pondělí do Izraele osobně dorazil americký ministr obrany Lloyd Austin. Jednat má s tamní vládou zejména o plánech na přechod do další fáze války.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.