Jáchymov čeká referendum. Obyvatelé budou rozhodovat o výstavbě apartmánů

Nastartování cestovního ruchu nebo žaloba o zhruba 30 milionů korun. Takové jsou možné výsledky sobotního referenda v Jáchymově. "Bohužel, za mě je špatně, že v té otázce není to, že už tam jsou smlouvy o smlouvě budoucí. A že tam na části jednoho pozemku je i smlouva o zápůjčce na další desítky let," sdělil místostarosta Jáchymova František Holý (Místní hnutí za harm. rozvoj).

Investor chce vybudovat pět apartmánových domů. Vzniknout by tam tak mohlo ubytování se zhruba 1 100 lůžky. Část pozemků už investorovi patří. Na základě smluv podepsaných v roce 2018 ale chtěl projekt rozšířit. Poblíž lyžařského areálu na Klínovci by tak kromě ubytování vzniklo například také parkoviště.

[chooze:article;value:538157]

"Smyslem budoucí smlouvy kupní bylo lokalitu scelit, aby mohl vzniknout logický a urbanisticky kvalitní návrh. To v případě zablokování prodeje nepůjde," vysvětlil investor Jiří Heinl.

Pokud se město rozhodne pozemek neprodat, bude muset investor vyčíslit náklady spojené s pracemi na pozemku za posledních šest let a následně je po městě požadovat.

Sami obyvatelé ale nemají v otázce prodeje pozemků jasno. "Nevím, vůbec. Já bych k tomu nepřistoupil," řekl jeden z obyvatel Jáchymova. "Já se asi rozhodnu až v pátek. My se domluvíme s manželem," uvedla další. "Nemám s tím problém," avizoval třetí.

O názoru obyvatel by vedení města mělo mít jasno v sobotu v pozdních večerních hodinách. V roce 2022 lidé hlasovali například i o tom, zda se má na vrcholu Klínovce vybudovat stezka v oblacích. Tehdy se jednoznačně rozhodli proti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.