Jaderná ponorka je smrtící zbraň. Její vyslání k Izraeli je vzkaz celému světu

Spojené státy soustředí na Blízkém východě ohromnou sílu. K dvojici velkých letadlových lodí USS Gerald Ford a USS Dwight Eisenhower i s doprovodnými plavidly ve východním Středomoří a vrtulníkové výsadkové lodi USS Bataan vyzbrojené letouny F-35 na severu Rudého moře se v pondělí podle amerického velitelství pro Blízký a Střední východ přidala také obří jaderná ponorka třídy Ohio.

Ty můžou přepravovat buďto dvacítku balistických střel Trident schopných nést jaderné hlavice, nebo konvenční naváděné střely s plochou dráhou letu Tomahawk. Takových pak ponorka uveze až 154. I proto jde o jednu z nejutajovanějších zbraní ve výzbroji amerického námořnictva a je velmi nezvyklé, že by o jejím umístění Američané veřejně informovali.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je důvod pro vyslání ponorky jasný – zabránit dalším aktérům, aby se do konfliktu aktivně zapojili. "To, že Američané do východního Středomoří vysílají jadernou ponorku, je jasným vzkazem, že Spojené státy jsou jednoznačně na straně Izraele," dodal.

[chooze:article;value:528338]

Do východního Středomoří měla zamířit konkrétně ponorka USS Florida, tedy varianta bez jaderných střel. Že jde o verzi vyzbrojenou pouze konvenční municí, napovídá například přetlaková komora pro operace speciálních sil viditelná na fotografiích ze Suezského kanálu. Komora je nasazená na přestavěné silo pro balistickou střelu, a proto se u verze s jadernou výzbrojí nepoužívá.

I tak ale toto plavidlo představuje ohromnou sílu. Pro srovnání: Torpédoborce Arleigh Burke uvezou pouze 96 střel Tomahawk, křižníky Ticonderoga pak maximálně 122. V obou případech tedy znatelně méně.

[chooze:article;value:525786]

"Přítomnost jaderné ponorky a letadlových lodí naznačuje, že v případě další eskalace konfliktu jsou USA připraveny izraelskou armádu podpořit," nastínil další možný vývoj Kozák. Dodal ale, že případná síla reakce závisí čistě na rozhodnutí Spojených států. Žádná smlouva s Izraelem je totiž ke konkrétním krokům nezavazuje. "Pokud by Američané do konfliktu vstoupili, bylo by to nejspíš právě s využitím naváděných zbraní, namířených na jasně určené důležité cíle," zdůraznil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.