Jaderná varianta. EU chce trestat Maďarsko za blokování peněz pro Ukrajinu

Pokud příští týden na evropském summitu Maďarsko znovu zablokuje plánovanou investici Evropské unie pro Ukrajinu, kterou téměř před dvěma roky napadlo Rusko, bude vládu Viktora Orbána čekat nepříjemná odplata, píše bruselský web Politico

Jaderná varianta. Tak podle diplomatických a úřednických zdrojů v Bruselu nazývají možnost, kdy by EU přistoupila k radikálnímu kroku a zbavila Maďarsko části hlasovacích práv. Dříve nemyslitelný krok je podle nich na stole kvůli zarputilosti Budapešti vůči ostatním státům, které přislíbili Ukrajině další vojenskou a humanitární pomoc. 

"Pokud Orbán znovu zablokuje dohodu na rozpočtu a podpoře ve výši 50 miliard eur pro Ukrajinu na únorovém summitu, tak je ve hře uplatnění článku 7 o odebrání hlasovacích práv pro Maďarsko," sdělil webu pod zárukou anonymity jeden z vysoce představených evropských diplomatů. Ve stejném duchu se podle autora reportáže vyjádřilo dalších pět vysoce představených evropských politiků.   

[chooze:article;value:537899]

​Článek 7 Smlouvy o Evropské unii je součástí takzvané Lisabonské smlouvy a mluví o tom, že lze pozastavit hlasovací práva členské země v případě, že vláda takové země zásadním způsobem poruší základní principy EU. Maďarsko vetovalo plánovaný balík pomoci Ukrajině i revizi rozpočtu Unie do roku 2027 na jednání Evropské rady v prosinci. Dalších 26 států souhlasilo. 

"Je zřejmé, že evropským premiérům a prezidentům dochází s Orbánem trpělivost. Začíná být čas na to, aby si Orbán uvědomil, že hrozba uplatnění článku 7 opravdu existuje," myslí si profesor politologie na univerzitě v belgické Lovani Steven Van Hecke. 

Proti pokračování vojenské pomoci Ukrajině se ale v předvolební kampani opakovaně stavěl i slovenský premiér Robert Fico. Jeho pozice na únorovém summitu vůči tomuto bodu je tak rovněž velmi nepředvídatelná, všímá si v kontextu zprávy web Ukrajinska Pravda. Ukrajinská média také podotýkají, že případné schválení článku 7 vůči Maďarsku zůstává nejisté kvůli zemím střední a východní Evropy, které se obávají z podobné budoucnosti. 

Země EU se shodly na zastropování cen plynu. Proti bylo jen Maďarsko (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.