Jadranem otřáslo silné zemětřesení. Dostalo se stovky kilometrů daleko

Zemětřesení o síle 5,3 magnituda zasáhlo ve čtvrtek ve 4:06 příhraniční oblast mezi Černou Horovou a Bosnou a Hercegovinou. Pocítili ho i lidé v celém Chorvatsku, napsal deník danas.hr.

Epicentrum bylo zhruba 30 kilometrů od města Nikšič na západě Černé Hory a ve vzdálenosti 25 kilometrů od města Bileča v Bosně. Informace o případných škodách nebo obětech zatím nejsou.

"Bylo to tak silné, málem jsem strachy umřel," cituje příspěvek jednoho z obyvatel Černé Hory web dnevnik.hr. "Měl jsem obrovský strach," napsal další.

[chooze:article;value:546190]

​Zemětřesení bylo v hloubce 7,6 kilometru a cítili ho i obyvatelé více než 200 kilometrů vzdáleného hlavního města Bosny Sarajeva.

Nedlouho po prvním otřesu ve 4:14 došlo k dalšímu o něco slabšímu zemětřesení, tentokrát o síle 3,4 magnituda. Epicentrum mělo být poblíž prvních otřesů na černohorské straně hranice.

V oblasti zemětřesení ve městě Trebinje je momentálně i česká reprezentace mladých vodních pólistů. "Probudil silný třes, netrval dlouho, naštěstí jsme všichni v pořádku," svěřil se TN.cz asistent trenéra Jiří Dittmer.

Nejbližším městem k epicentru obou otřesů je město Gacko. Zemětřesení bylo cítit ale v celé Dalmácii, zejména v oblasti Dubrovníku, ale zprávy přicházely i ze Splitu a Šibeniku, informovala podle Danasu místní média. "Bylo to hrozné. Trvalo to asi deset sekund," psali na sociálních sítí lidé z Dubrovníku. Podobných komentářů zaznamenalo seizmologické centrum EMSC více než 1 000.

Balkán je územím s vysokou seizmickou aktivitou a častým výskytem zemětřesení, píše AFP. Stejný region postihlo zemětřesení s magnitudou 5,7 také v dubnu 2022. Ve městě Stolac v Bosně tehdy přišel o život jeden člověk a několik dalších se zranilo.

Česko zasáhlo zemětřesení. Cítili jsme dunění a otřesy, popisují lidí (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.