Jak děti malovali ve škole po stěnách

V jedné montessori škole se děti v rámci projektového vyučování učí také o pracovních profesích. Aby získaly představu, co které povolání obnáší, vydávají se za lidmi, kteří danou práci dělají.

A tak se stalo, že jsem byl osloven, jestli bych mohl říci a ukázat, co dělá malíř pokojů. Domluvili jsme se, že vše proběhne přímo ve škole, protože není dost dobře možné „nacpat“ třídu dětí do bytu zákazníka a tam předvádět, co malíř dělá.

Bylo příjemné, že jsem dostal naprostou volnost a důvěru v tom, co se bude malovat, takže jsem hned začal přemýšlet, jak se pořádně vyřádit. Chtěl jsem, aby byla malba pro děti co nejzajímavější, aby se do školy hodila a aby se děti mohly práce co nejvíce účastnit. Bylo také potřeba, aby se práce stihla za tři dny a pokud možno, aby se stihly udělat malby dvě. Jedna na chodbě u prvňáků až šesťáků a druhá na chodbě sedmáků až deváťáků.

Po pár dnech mne napadlo, jak zkombinovat několik jednoduchých technik do celkem efektního výsledku. První malba bude pravěká jeskyně s výhledem do vesmíru a druhá bude galaxie. Předem jsem připravil dva vzorky, aby děti věděly, čeho se budeme snažit dosáhnout a taky proto, abych si malbu vyzkoušel nanečisto.

Do školy jsem jel celkem třikrát. Ráno jsme si vždy chvíli povídali, prohlíželi vzorníky a mluvili o tom, co budeme ten den dělat.

S prvňáky, druháky a třeťáky jsme na stěně oškrábali starou malbu. Děti se pustily s vervou do práce. Stěnu důkladně namočily a do svačiny byla stará malba ze stěny dole. Po přestávce jsme nanesli stěrku, jako základ pro imitaci pravěké jeskynní stěny a po obědě jsme mohli jít domů.

Druhý den jsme pokračovali se čtvrťáky, páťáky a šesťáky. Vchod do jeskyně jsme vymalovali černou barvou. Na stěny jeskyně jsme houbičkou nanesli dva odstíny hnědé lazury. Po přestávce jsme houbičkou nanášeli tmavě modrou barvu, aby noční obloha vypadala zajímavěji. Pomocí šablony jsme během chvíle po celé obloze namalovali malé hvězdy a před obědem jsme ještě stihli namalovat dvě planety. Odpoledne jsme pak už jenom airbrushem nastříkali na skálu přes šablony několik mamutů a otisků rukou. Nakonec jsme na oblohu od ruky nastříkali tři velké hvězdy, záři na horní straně planet a stíny na jejich spodní straně a bylo hotovo.

Poslední třetí den jsme se společně se sedmáky, osmáky a deváťáky pustili do druhé malby. Celou plochu jsme nejprve vymalovali modrou barvou. Houbičkou jsme pak vytvořili oranžovou mlhovinu. Na modrých místech kolem mlhoviny jsme opět houbičkou udělali černé žíhování. Stejně jako předchozí den jsme pomocí šablony malbu poseli drobnými hvězdami a namalovali několik planet. Nakonec jsme opět airbrushem  nastříkali několik větších hvězd a záři a stíny na planetách.

Byly to příjemně strávené tři dny. Líbilo se mi, s jakým nadšením a pečlivostí se děti do práce pouštěly, jak vzájemně spolupracovaly a nevyhýbaly se ani méně zajímavým činnostem jako úklid a vymývání štětců a válečků. Líbilo se mi i to, že ty, které to tolik nezajímalo, nijak nerušily, neškodily a nechaly ostatní v klidu pracovat. Pokud to bude možné, moc rád si něco podobného zase někdy zopakuji.

Prohlížení vzorníků Prohlížení vzorníků Namáčení stěny před škrábáním Škrábání staré malby Malba noční oblohy a skalní stěny Malba noční oblohy a skalní stěny Malba noční oblohy Malba modrého žíhování Malba drobných hvězd Malba planet Kde namalujeme hvězdy? Hotová malba jeskyně s výhledem do vesmíru Nanášení podkladní barvy Malba mlhoviny Malba žíhování kolem mlhoviny Malování drobných hvězd Hotová malba galaxie

Příspěvek Jak děti malovali ve škole po stěnách pochází z Malujeme domov

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://malujemedomov.cz) zde.