Jak je to se zemětřesením v Česku: Bezpečnost hlídají desítky přístrojů

Češi mohou v klidu usínat a s klidem se probouzet. Tak by se dalo shrnout riziko vzniku silných zemětřesení na našem území. Mezi takzvané strážce podzemních jevů v Česku patří seismolog Václav Kuna. "V současnosti se nic zajímavého ze seismologického hlediska neděje," zhodnotil odborník.

Seismologům pomáhají chytré seismometry. Po celém Česku je téměř šedesát seismometrů, nejvíce jich je umístěných na Moravě a na západě Čech. Lze si je představit jako čtvrtmetrové válce, zapuštěné do hloubky přes dva metry.

I přesto Češi vědí, jaké to je, když se jim pod nohama otřásá země. Poslední silnější zemětřesení zaznamenali před pěti lety na Chebsku. Oblast západních Čech je místem, kde vznikají zemětřesné roje. Jedná se tam o doznívání sopečné činnosti.

[chooze:article;value:478392]

​Naopak nízké riziko vniku zemětřesení je na jihu Čech. I to je jeden z faktorů, proč tam byla postavena jaderná elektrárna Temelín. "Naše jaderné elektrárny jsou schopny odolat stonásobně silnějšímu zemětřesení, než bylo v těchto oblastech zaznamenáno," řekl mluvčí jaderných elektráren ČEZ Petr Šuleř.

Svět se pomalu učí zemětřesení vzdorovat, někteří Japonci pro své bezpečí bydlí v domech z polystyrenu. Mexický mrakodrap Torre Mayor zase dokáže odolat zemětřesení o síle 8,5 stupně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.