Jak mluvit s dětmi o vysvědčení? Základní je otevřenost, říká mediátorka

Klíčem k úspěšné komunikaci je prý otevřenost. Mluvit s dětmi musí být především konstruktivní proces, aby neměly pocit, že je pouze trestáme. "Je to o otevřenosti, o vstřícnosti, o zajištění bezpečí pro tu komunikaci. Určitě je na řešení situace vhodné místo a vhodná chvilka, podpora a motivace," radí mediátorka Lucie Lamačová.

Kritická bývá doba po vysvědčení. Podle mediátorky se vyplatí vždy začít pozitivně, debatovat o příčinách případného neúspěchu a v případě horších výsledků se zaměřit na podporu. "Dělám to, že se nezaměřuju na tu konkrétní známku, jestli to je dvojka, trojka, čtyřka nebo nedejbože něco horšího. Jde o přístup těch dětí. Já chci, aby byla vidět snaha, aby něco pro to dělaly," vysvětlila Lamačová.

[chooze:article;value:558206]

​Jinými slovy, když člověk vidí snahu, ale nakonec z toho je čtyřka, je třeba brát takovou situaci s nadhledem a dítě netrestat. "Každý takový pád nebo zaškobrtnutí je o tom poučit se z toho a jít dál," dodala Lamačová.

To je prý ideální ilustrovat na vlastních neúspěších, aby dítě cítilo, že je to součást života každého člověka. I velmi dobrý prospěch ale vyžaduje aktivní přístup rodičů. "Je důležité, aby dítě neusnulo na vavřínech, ale aby si dávalo další cíle a my dospělí je v tom motivovali," zakončila Lamačová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.