Jak po svátcích zlikvidovat vánoční stromek. Lidé se dopouštějí tří chyb

První krok, který musíte udělat při likvidaci vánočního stromku, je kompletně jej odstrojit. Města totiž vyhozené jehličnany většinou štěpkují a používají jako palivo nebo je dávají na kompost. Proto je důležité, aby na nich nebyly nejen ozdoby, ale ani háčky, na kterých visely.

Druhou častou chybou, které byste se měli vyvarovat, je svazování stromu nebo balení do kartonů či folie. Lidé to zřejmě myslí dobře, nechtějí, aby vyhozený strom zabíral hodně místa, tento krok ale opět ztěžuje štěpkování.

"Je důležité si také uvědomit, že vánoční stromek by neměl být nikdy vhazován přímo do popelnice, protože by se tím zaplnila celá nádoba, a znemožnilo se tak její další užívání," apeluje na lidi Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. Odstrojený stromek tak odložte vedle veřejně přístupných popelnic na směsný nebo tříděný odpad.

[chooze:article;value:480022]

​Některá města v povánočním období přistavují speciální kontejnery nebo určují konkrétní místa, kam vánoční stromky mohou lidé odkládat. Předtím než opustí váš obývák, se tak podívejte na webové stránky obce nebo sociální sítě.

Pokud máte možnost, můžete si stromkem zatopit v krbu nebo kotli. Využít jej lze i v domácím kompostu, stačí ho seštěpkovat. Vozit jej do zoologické zahrady naopak nemá příliš smysl. Zoo totiž zpravidla přijímají pouze neprodané stromky od prodejců, které neobsahují zbytky ozdob, háčky nebo chemikálie, které by zvířatům mohly ublížit.

Sloni si letos v zoo užívali stromků už na Silvestra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.