Jak postupovat při výběhu technologie pro fotovoltaiku?

Jak již zde v úvodu bylo napsáno, technologií a nabídek je na trhu v současné době mnoho a málo kdo se umí v těchto nabídkách zorientovat tak, že by mohl být schopen vyhodnotit skutečné přidané hodnoty zařízení. V první řadě je třeba pohlížet na provoz domácnosti, odběr elektrické energie a budoucí provoz zařízení, které je třeba provozovat s úsporou nákladů.

Výběr unifikovaného řešení není správná cesta. Každá domácnost má totiž své specifické potřeby, časy odběru energie až po objem odebírané energie. „Zákazníci se pak diví, proč jsou jejich náklady za elektřinu nadále vysoké. Důvod je přitom jednoduchý, instalované řešení neodpovídá jejich potřebám. Analýza potřeb domácnosti musí být prvním krokem každé seriózní dodavatelské firmy,“ říká Luděk Lošťák, ředitel společnosti Zero Living.

Přebytky energií se nemusí vyplatit

Podobné to je s nabídkami, že vyšší výkon je výhodnější, protože přetoky energie lze prodávat, ale výdělky z tohoto prodeje nejsou zásadní, a návratnost investice se tím nikterak výrazně nezkracuje. „Klientům doporučujeme instalovat výkon, který skutečně spotřebují. Optimalizace nákladů na investici FVE je třeba připravit zcela individuálně,“ říká Luděk Lošťák ze Zero Living.

Dalším věcí, kde je třeba si dát velký pozor, je kvalita instalované techniky. Zdaleka přitom nejde jen o samotné panely, i když i u těch jsou velké rozdíly. Investici do FVE řešení si na sebe při současných cenách energií „vydělá“ za 4 až 8 let. Teprve po této době tak začne domácnost skutečně spořit. Je třeba hledat technologie, které mají kvalitní technologické řešení, funkce pro regeneraci panelů až po vysokou účinnost výroby energie.

U některých řešení se časem může ukázat, že sice obsahuje relativně kvalitní panely, ale nižší cena celkové dodávky je kompenzována na jiných součástkách, například na střídačích a bateriích. V krajním případě se pak může stát, že majitel bude muset do oprav či výměny investovat ještě dříve, než se řešení vůbec zaplatí.

Výměna a zajištění dílčích kusů jako jsou střídače, baterie může být složitá a časem i těžko dostupná. Kvalitní FVE řešení má přitom při běžné údržbě životnost 20 až 25 let. Za tu dobu domácnost za elektřinu ušetří výrazné finance,“ upozorňuje Luděk Lošťák ze společnosti Zero Living.  

Při výběru dodavatele energetických řešení postupujte opravdu pečlivě. Pro další informace můžete navštívit také web autora článku Luďka Lošťáka, jehož společnost Zero Living se problematice obnovitelných zdrojů dlouhodobě věnuje. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.