Jak překonat časový posun při cestách? Stačí si dát oblíbenou sladkost

Nejednoho cestujícího už po dlouhém letu a překročení mnoha časových pásem trápily problémy se spánkem nebo únava. Jedná se o takzvaný jet lag nebo také pásmovou nemoc. Při cestách na východ má člověk zpravidla problémy s usínám. Brzy se budí zase ti, kteří se vydali na západ.

Po rychlém překročení několika pásem se totiž naruší biorytmy těla, což poté provází právě tyto potíže. Pásmová nemoc se může projevit také vyčerpaností, bolestí hlavy, žaludečními potížemi nebo dezorientací.

[chooze:article;value:461664]

S jet lagem ale můžeme snadno zamávat. Podle odborníků lidem může pomoci čokoláda, píše portál Mirror. K tomuto sladkému objevu dospěli australští experti. Tým z univerzity v Sydney se totiž spojil s národním leteckým dopravcem Qantas a spolu vytvořily simulaci dálkových cest letadlem. Na palubě pak výzkumníci monitorovali 23 dobrovolníků.

Lidé si během letu mohli vybrat z řady mléčných dezertů, a to včetně čokolády. Vědci dospěli k závěru, že ti, kteří si dali sladkou dobrotu, měli během letu daleko lepší kvalitu spánku, méně závažné příznaky pásmové nemoci a lepší kognitivní výkon do dvou dní po letu.

"Tato zjištění nám dodala optimismus. Znamená to, že se dá ovlivnit zdraví a pohoda lidí, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti," citoval portál The New York Post profesora spánkové medicíny Petera Cistulliho.

Letecká společnost navíc upravila načasování stravování tak, aby více odpovídalo tělesným hodinám cestujících. Do menu navíc přidali takové pokrmy, které podpoří jejich spánek. Šlo například o ryby a kuřecí maso v kombinaci s rychle působícími sacharidy. Podpořit mozkovou produkci aminokyselin se zase experti snažili pomocí polévek a již zmíněné čokolády.

[chooze:article;value:511702]

Mimoto bylo navíc na palubě upravené osvětlení a nechyběly ani jednoduché strečinkové a pohybové aktivity. Právě ty byly rovněž klíčové. Lidem navíc pomohlo dát si také trošku chilli.

Žádný alkohol a kofein

Pokud se chce člověk vyhnout jet lagu, lékaři mnohdy doporučují omezit alkohol a kofein v případě dlouhých letů. "Alkohol potlačuje produkci melatoninu. Zpočátku se můžete cítit ospalí, ale alkohol se v těle rozkládá na acetaldehyd, což je stimulant. I kofein je stimulant. Navozuje bdělost a často se používá k boji proti spánku u těch, kteří potřebují zůstat vzhůru," přiblížila doktorka Deborah Leeová.

Dostatek vody

Odborníci navíc radí během letu pít hodně vody. Právě dehydratace totiž může přispět k bolestem hlavy, což i zhoršuje pásmovou nemoc.

I v těhotenství se dá cestovat. Právě tomuto tématu se věnoval pořad Experti na cestách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.