Jak se připravit na výšlap do hor?

Kondička i první pomoc: Bez čeho se v horách neobejdete?

Hory jsou bezesporu náročné na fyzickou kondici. Zejména pak, pokud se jedná o vysokohorský výstup. Začněte proto trénovat a zlepšovat svou kondici několik měsíců před samotným výšlapem. Pravidelně cvičte, běhejte, jezděte na kole a choďte do přírody. Věřte, že se vám právě tato snaha během treku vyplatí. Před skutečným výšlapem si také vyzkoušejte kratší výstup nebo trek, abyste si otestovali vaše vybavení, fyzickou kondici a aklimatizaci ve vyšších nadmořských výškách. Naučte se bezesporu i základní první pomoc a záchranné postupy pro případ nouze nebo nečekaných situací. I když si každý z nás přeje tyto dovednosti nikdy nevyužít, věřte, že pokud budete připraveni na nenadálé situace, pomůže to i vaší psychické pohodě.

Myslete na jídlo, pití i spánek

Zjistěte, zda jsou na trase zdroje pitné vody a zazásobte se dostatečným množstvím jídla s vysokým obsahem energie pro možnost kvalitního dodání energie během výstupu. Prostudujte trasu výstupu a zjistěte si o ni co nejvíce informací. Zjistěte také, zda jsou na trase základní ubytovací zařízení nebo stanoviště pro táboření. Vhodné oblečení na den i noc v horách seženete na stránkách
https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-obleceni/turisticke-a-horolezecke-bundy/vetruodolne-bundy

Výbava hraje prim

Zajistěte si správné vybavení pro horolezectví včetně pevných turistických bot, trekových holí, batohu, stanu, spacího pytle, oblečení vhodného na změnu počasí a dostatečně jídla a pití. Na cesty do hor zabalte třeba trekingové mikiny a dospodu pak trička, která seženete na webu https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-obleceni/trekingova-tricka.  Dopředu si také zjistěte, jsou pro vstup do hor vyžadována nějaká povolení nebo povinné vybavení, jako jsou lavinová sonda, lopata nebo vysílačka. Než vyrazíte na samotný výstup, informujte blízké o vaší trase i odhadovaném návratu.

Pamatujte, že výstup do hor může být náročný a nebezpečný, proto je důležité se na něj důkladně připravit a respektovat samotnou přírodu a překážky, které před vás může během cesty položit. Buďte vždy připraveni na nečekané situace a držte se bezpečnostních pravidel. Nezapomeňte také na to, že cestovat do hor je vhodné vždy s těmi, kterým důvěřujete. Pokud jste začátečník nebo nemáte valné zkušenosti s horolezectvím, uvažujte o najmutí profesionálního trenéra nebo průvodce, který vás provede přípravou a zvládáním technik a dovedností pro výstup do hor. V takovém případě si pak můžete být jisti, že jste pro hladký průběh celé cesty udělali opravdu maximum.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.