Jak si udržet zdravé ledviny? Lékař prozradil několik tipů

Ledviny jsou pro člověka klíčovým orgánem. Aby byly schopné vykonávat svoji funkci a odfiltrovat z těla odpadní látky, potřebují dostatek vody. "Obecně se uvádí 5 ml vody na kilogram tělesné váhy za den. Samozřejmě ale také záleží na tělesné aktivitě nebo místě, kde se člověk pohybuje. Pokud fyzicky pracuje na slunci, vypotí za hodinu až litr vody a adekvátně tomu musí pít. To stejné však neplatí pro člověka, který sedí celý den v klimatizované kanceláři," vysvětlil nefrolog Jiří Orság.

Pokud ledviny nemají dostatek vody, musí se více namáhat při vylučování odpadních látek z těla. Silně koncentrovaná moč pak nahrává vzniku krystalů a močových kamenů. Lékaři nedoporučují zcela nahradit obyčejnou vodu minerálkami. Středně mineralizovaných vod by člověk neměl pít více než půl litru denně. 

[chooze:article;value:523809]

​"Vysoce mineralizované vody by pak zdravý člověk neměl pít prakticky vůbec, ty jsou určeny pouze pro léčebné účely. Často obsahují sodík a další ionty, které zatěžují nejen ledviny, ale i kardiovaskulární systém," vysvětlil Orság a doplnil, že škodí i nadbytečné solení.

Dále by se dle nefrologa měli lidé zaměřit na zdravou stravu a pohyb alespoň třikrát týdně. "Zdravý jídelníček v kombinaci s pravidelným pohybem pomůže předcházet chorobám, které poškozují ledviny nejčastěji, tedy diabetu druhého typu, vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze neboli kornatění tepen. Pozor také na zbytečně velké množství bílkovin ve stravě, i to může při dlouhodobé konzumaci vést k poškození ledvin," uvedl Orság.

Alkohol a kouření

Náročné je pro ledviny také odbourávání alkoholu. "Ledviny významně zatěžuje například pití piva, kterého do sebe člověk dostane hodně v krátkém čase. Pivo také obsahuje různé minerály, které přes ledviny musí projít," řekl Orság a doporučil se vyhnout také kouření, které dlouhodobě poškozuje cévy, včetně těch, které vyživují ledviny.

"Pokud u pacienta zjistíme, že má sníženou funkci ledvin, kouření je první věc, se kterou mu radíme přestat. Doporučení je to jednoduché, pro pacienty je však často složité se jím řídit, proto není od věci vyhledat odbornou pomoc," poradil lékař.

[chooze:article;value:513319]

​Pacient s diabetickým onemocněním by měl podle Orsága důsledně sledovat svou hladinu cukru v krvi a stav pravidelně konzultovat s lékařem. Jednou z nejčastějších příčin poškození ledvin je diabetes druhého typu. "Dnešní medicína nabízí celou řadu způsobů a prostředků moderní léčby, které diabetickým pacientům chrání ledviny už v počáteční fázi onemocnění. Je velká škoda, když k nám přijdou ve stavu, kdy už jejich ledvinám nemůžeme pomoci," uvedl Orság. Více informací o onemocnění najdete například tady.

Důležité je také se vyvarovat nadměrnému zatěžování organismu léky. Lékaři upozorňují především na léky proti bolesti. "U protizánětlivých léků typu Ibuprofen může při dlouhodobém užívání docházet k horšímu prokrvování ledvin a tím pádem i k jejich poškození. Je proto vhodné takové užívání konzultovat s lékařem," popsal Orság a doplnil, že jedna až dvě tabletky za měsíc riziko nepředstavují.

O cukrovce mluvil v pořadu Vizita přední český diabetolog Jan Škrha:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.