Jak topit a ušetřit? Strategie jsou různé, klíčová je izolace, tvrdí odborníci

Názory na nejlepší způsob vytápění našich domovů se různí. Někteří lidé dávají přednost topení na mírný výkon po delší dobu, jiní zapínají topení nárazově na vyšší teploty. Který ze způsobů je lepší, však není tak úplně jednoznačné.

Jak píše web The Mirror, podle britské společnosti Energy Saving Trust, která se zabývá úsporností v energetice, je první ze způsobů mýtem. Největší roli v taktice vytápění totiž hraje tepelná izolace domu.

[chooze:article;value:475715]

Z topení, které je zapnuté celý den, se sice místnosti ohřívají, určité množství tepla však neustále uniká. Čím hůře je dům zaizolovaný, tím více tepla ztrácí a tím více musí topení pracovat, aby nastavenou teplotu udrželo. Proto by mělo být lepší topit pouze v době, kdy to právě potřebujete.

Jenže podle společnosti Money Saving Expert je tomu přesně naopak. Po vypnutí topení a poklesu teploty se totiž ve zdech snáze sráží vlhkost, která může rovněž stát za vyšší spotřebou energií.

[chooze:article;value:474677]

Pokud doma topíte kotlem napojeným na radiátory, pak vám společnost doporučuje otočit kohoutky na topení na maximální teplotu, a kotel naopak nechat běžet na menší výkon, a to po celý den.

Jaký způsob vytápění je pro váš domov vhodnější, zjistíte snadno. Stačí jeden týden topit jedním způsobem, zapsat si stavy odběrů na začátku a na konci pokusu a další týden test opakovat s druhou taktikou vytápění. Výsledky už posoudíte sami.  

Vláda radí lidem, ať si v zimě stáhnou topení. Ne všude se to ale vyplatí (8/2022): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.