Jak vybrat správnou charitu? Hlavní je si vše ověřit, abyste nenaletěli

Ať už jde o pomoc obcím, které zasáhlo tornádo, nebo o podporu válkou zmítané Ukrajiny, v obou případech se našli podvodníci, kteří chtěli využít štědrosti lidí.

"V první fázi bychom asi měli zapomenout na tu solidaritu, která v nás je, že chceme někomu pomoct, opravdu se na chvilku zamyslet a ověřit si, jestli předepsaný účet nebo třeba přiložený QR kód, na který se odkážeme, opravdu má pod sebou to číslo účtu, které patří organizaci, která peníze vybírá," poradila vedoucí odboru prevence policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

[chooze:article;value:513947]

"Určitě by si měl ověřit webové stránky, kontakty, kdo po něm ten příspěvek chce, zda to jméno třeba odpovídá, zda ta organizace má výroční zprávu ověřenou auditem, historii té nadace nebo jiné neziskové organizace," sdělila mluvčí Nadace Naše dítě Zuzana Šafářová.

Právě kvůli možným podvodníkům se mnoho lidí bojí pomáhat. 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak je možné ověřit si, zda nejde o podvodnou sbírku, je kontrola na webové stránce ministerstva vnitra. V případě, že jde o pouliční sbírky, měly by být peníze vybírány do pečlivě zapečetěné kasičky. "Samozřejmě od té osoby, která ty finanční prostředky do té kasičky vybírá, můžeme požadovat osvědčení," upozornila Pidrmanová.

[chooze:article;value:511142]

Na pečeti i osvědčení by pak mělo být číslo registrace sbírky, které je opět dohledatelné. "Chuť někoho obdarovat je nám vlastně nějak vnitřně vlastní, když někdo najde systém, když tuhle hodnotu máme, tak z nás může ty peníze vytáhnout i touhle nekalou praktikou," vysvětlil psycholog Petr Šobra.

"Důvěryhodné a transparentní organizace neříkají často takové ty soucitné řeči, takové to hraní na city. Ale spíš se snaží ukázat to, jaká je pomoc zapotřebí," řekla výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová. Do dobročinného příspěvku by dárce neměl také nikdo nutit či přemlouvat.

Nenechme se od pomáhání odradit výlupky, říká ředitelka Dobrého anděla Procházková:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.