Jak vysoký bude důchod? Spočítejte si, jak se vám zvýší penze. KALKULAČKA

Mimořádná valorizace se týká všech penzí. Průměrný starobní důchod se zvedne o 750 korun. "Dostaneme se na hranici, která překročí 20 tisíc korun," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Původně se měly průměrné důchody zvýšit o 1 770 korun. Vláda ale nakonec vše změnila. Důvodem je podle kabinetu stále vysoká inflace. "Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun," upozornil Jurečka.

[chooze:article;value:490167]

Pokud pobíráte méně či více, váš důchod se podle valorizace změní o jinou částku. Vše si můžete spočítat v kalkulačce, kterou pro TN.cz připravil web Peníze.cz. V té uvidíte, jak měl váš důchod vypadat podle dosud platných pravidel a jak vypadá podle navýšení, které navrhla vláda. Můžete tedy zjistit, o kolik méně nakonec dostanete.

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

Pokud je tedy například váš současný důchod 10 000 korun, podle nově navržených pravidel dostanete od června 10 538 korun. To je o 148 korun méně, než se předpokládalo. 

Změny nyní kritizují důchodci i opozice. "Šetří se na nepravém místě. 50 let jsme makali, abychom mohli do důchodu. Něco slíbili, dali to do zákonů, ale teď to najednou chtějí sami od sebe změnit. Nesouhlasím s tím," reagoval například na rozhodnutí vlády pan Jaroslav. Více o reakcích seniorů i opozice najdete v tomto článku.

Důchody porostou méně, než se čekalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.