Jak žije nejslavnější mamba v ČR: Útěk ji poznamenal, letos se ale povedl zázrak

[chooze:gallery;value:33999]

​Čtyři dny trvalo, než policisté, odchytová služba a další specialisté vypátrali zmizelou mambu zelenou, která se v říjnu před pěti lety vydala na cestu pražskými Hlubočepy. Událost se v médiích a na sociálních řešila tak intenzivně, že si ji dodnes většina lidí i mimo Prahu zřejmě stále pamatuje. 

Nejslavnější česká mamba tehdy skončila u herpetologa a chovatele Tomáše Bublíka, který ji také odchytil. Redakce TN.cz ho oslovila s dotazem, jak to v současnosti s hadí samicí vypadá. "Daří se jí dobře. Měla letos mláďata, takže je v pořádku," prozradil odborník. 

[chooze:article;value:395672]

​Mláďat bylo zhruba šest a svůj život prožijí v jiných chovech. I jejich matka má už nějakou dobu nový domov, prozradil Bublík. 

"Já se na mamby nespecializuju, takže jsem to zvažoval a chci, aby byla u někoho, kdo opravdu dělá speciálně mamby. Ona totiž byla hodně problémová a vyžadovala speciální péči," vysvětlil herpetolog důvod, proč hada svěřil svému kolegovi specializujícímu se na mamby. 

Její problémovost souvisela právě s událostmi v roce 2018. To je také důvod, proč měla poprvé mláďata až letos.

"Je to proto, že byla v zoufalém fyzickém i psychickém stavu. Tahle zvířata jsou na to citlivá. Ona byla menší, zaostalejší než stejně staří hadi. Hodně se to na ní podepsalo a pro mě je to spíš překvapení, že vůbec byla schopná mít mláďata a že neuhynula," objasnil Bublík. 

[chooze:article;value:378317]

​Vzhledem k tomu, že se jí zjevně podařilo se s traumatem poprat, je dost možné, že bude mít v budoucnu i další mláďata. "Mamby mívají jednou za rok snůšku šesti až osmi vajec," sdělil s tím, že se mamba zelená může dožít i dvaceti let. 

Přiznal také, že na tehdejší aféru kolem útěku a odchytu už vůbec nevzpomíná. Případ policie odložila v únoru roku 2019, protože neodhalila žádné cizí zavinění. Nařízená pitva potvrdila, že původní majitelka hada zemřela na jeho uštknutí.

Více si připomeňte v reportáži TV Nova (5/18/2018):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.