Jako na minovém poli. Řada měst a obcí v Česku bojuje s přemnoženými holuby

V Jihlavě je holubí trus všude. Na chodnících, lavičkách, autech. Nejhorší je to v centru. Některé ulice připomínají spíše minová pole. Vyhnout se holubincům je prakticky nemožné.

"Musíte dávat pozor," postěžoval si jeden z obyvatelů Jihlavy. "Všude pouští výkaly," přidal se další. "Je to nepříjemné. Člověk má strach. Nevíte, co vám přistane na hlavě," upozornil poslední.

[chooze:article;value:499404]

Nejhorší je, že dostat tyto ptáky z náměstí je velmi těžké. "Lidé je krmí a potom to takhle všude je," vadí dalšímu člověku. Jen v centru Jihlavy je holubů několik stovek a snížit jejich počty se městu nedaří.

"Několik let jsme redukovali počet holubů odchytem do odchytových klecí v zimním období a v létě jsme vybírali v hnízdech vajíčka. Nicméně ale ta populace se po půl roce vždy vrátila na stejný počet," uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Vedení města teď apeluje na majitele domů v centru, aby lépe zabezpečili střechy a půdy. "Jsou neutěsněné řady půd v historickém centru. A ti holubi mají hnízdní možnosti," vysvětlila Ruschková.

S holuby bojují i další města třeba sítěmi nebo hroty na střechách. V Praze holuby v některých městských částech odchytávají cvičení dravci a v centru zřídili i městský holubník, tam sestěhovávají odchycené ptáky. Jeho zbudování teď plánují i v Plzni nebo Českých Budějovicích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.