Jako u Verdunu. Rusové zuřivě kopou, zákopy se táhnou už desítky kilometrů

Takřka souvislá linie ruských opevnění a zákopů se podle informací britské vojenské rozvědky vine v délce 60 kilometrů od Ruskem okupovaného města Svatove, které leží v Luhanské oblasti jen kousek za frontou, až k ruské hranici. Rusové se tak pravděpodobně poučili ze zářijové porážky u Charkova, kdy Ukrajinci využili slabě opevněných a řídce rozmístěných ruských sil a uskutečnili rychlou protiofenzivu.

"V té oblasti nejsou takřka žádné přirozené bariéry, jako jsou lesy, kopce nebo nejlépe řeka. A pokud se chcete bránit někde, kde tyto bariéry nejsou, musíte obranu budovat více do hloubky právě proto, aby se neopakoval charkovský scénář," vysvětlil bezpečnostní analytik Vojtěch Bahenský z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

"Vybudování tohoto opevnění snižuje šance Ukrajinců, že u Svatove dosáhnou rychlých a velkých územních zisků, jako tomu bylo v září. To neznamená, že se postup Ukrajinců úplně zastaví. Bude to pro ně ale o hodně složitější," dodal Bahenský.

[chooze:article;value:478443]

Na linii má být podle Britů nasazena ruská 1. gardová tanková armáda, která měla právě při ukrajinské charkovské protiofenzivě utrpět těžké ztráty. Ani to ale nemusí znamenat, že by byla posádka na opevnění slabá.

"V téhle části fronty je nasazeno poměrně hodně z těch čerstvě mobilizovaných ruských sil, o které byla pravděpodobně ta 1. tanková armáda také doplněna. Takže kvalitativně je na tom ta jednotka nejspíš hůř. Na druhou stranu obrana statických pozic někde za opevněním je výrazně jednodušší než třeba ofenzivní operace. A kvalita těch sil tam nehraje takovou roli. Důležité je, že tam nejspíš mají dostatek vojáků, kteří budou ty pozice bránit," shrnul situaci Rusů Bahenský.

Petráš: Rusko si pro sebe nedokáže velkosériově vyrábět zbraně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.