Jako z filmu. Lupiči nepozorovaně vybílili trezor s třiceti miliony dolarů

Pravděpodobně největší loupež hotovosti v historii Los Angeles a jedna z největších v USA se odehrála v neděli na severním předměstí San Fernando Valley asi 30 kilometrů od centra, uvedl deník Los Angeles Times.

Pachatelé se dostali po střeše do budovy bezpečnostní agentury, kam se obrněnými vozidly sváží peníze z obchodů a firem v celém regionu. Z trezoru se jim podařilo ukrást bankovky v součtu 30 milionů dolarů. Místo poté nepozorovaně opustili.

Chybějících peněz si povšimli až zaměstnanci, kteří druhý den na pohled netknutý trezor otevřeli. Kriminalisté později zjistili, že poškozená je i boční zeď budovy. Nepotvrdili, zda se pachatelé dostali do sejfu právě tudy.

[chooze:article;value:493593]

​Složitou a dobře promyšlenou loupež obestírá několik záhad. Je pravděpodobně dílem profesionálů a není zatím jasné, jak se jim podařilo obelstít poplašné zařízení a proniknout nepozorovaně do sejfu. O tom, že o víkendu bude v trezoru hotovost v takové výši, vědělo jen několik málo lidí. Vyšetřovatelé proto zjišťují, zda lupiči neměli ve firmě komplice.

Bezpečnostní služba s flotilou obrněných vozidel působí v několika zemích a hlavní sídlo má v Kanadě. Na dotazy novinářů dosud nereagovala. Ve svém oboru má dobrou pověst.

Případ vyšetřuje společně s losangeleskou policí FBI.

[chooze:article;value:517756]

​Dosud největší loupež peněz ve městě se stala v roce 1997, kdy ozbrojení lupiči vnikli do jiné bezpečnostní agentury spoutali strážce a odvezli si necelých 19 milionů dolarů. Pachatelé byli dopadeni po více než dvou letech. Akci zosnoval bývalý zaměstnanec.

Před necelými dvěma roky přepadli lupiči na dálničním parkovišti obrněný vůz převážející do Los Angeles cennosti na mezinárodní výstavu drahokamů a šperků. Lup odnesli ve 20 taškách a jeho hodnota byla podle BBC vyčíslena na 100 milionů dolarů. Případ zůstává neobjasněný.

Pachatel rekordní loupeže i zmizelá zámecká paní. Interpol hledá 12 Čechů (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.