Jan Hamáček opustil Sociální demokracii. Ta teď čelí krizi

Psal se rok 2021, když se sociální demokraté poprvé po sametové revoluci nedostali do Poslanecké sněmovny. "Je jasné, že Sociální demokracie se nedostala přes pět procent hlasů. Já složím účet za ty volby a skončím jako předseda Sociální demokracie," prohlásil její tehdejší předseda Jan Hamáček.

Ještě po volbách v roce 2017 se přitom strana účastnila sestavování vlády. Kabinet sestavila s vítězem voleb, tedy hnutím ANO, za podpory komunistů. Teď Jan Hamáček, který stál v čele sociálních demokratů při jejich debaklu ve volbách v roce 2021, stranu k 30. červnu opouští.

"K rozhodnutí opustit stranu přispěla i neutěšená situace v mé domovské středočeské organizaci před krajskými volbami a poslední kapkou byla absolutní absence sebereflexe současného vedeni SOCDEM po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu," píše ve svém zdůvodnění odchodu.

[chooze:article;value:558108]

"My máme dneska předsednictvo a myslím, že by byl pan Hamáček překvapen, jak hluboké sebereflexe může být schopen předseda Sociální demokracie po eurovolbách. Mám konkrétní plán pro Sociální demokracii," tvrdí ale předseda sociálních demokratů Michal Šmarda.

Sociální demokracie totiž v evropských volbách nezískala ani jeden mandát. A to i přesto, že v čele kandidátky stál bývalý ministr Lubomír Zaorálek. Ten změny ve vedení strany v návaznosti na volby nevylučuje. Záležet ale prý bude na spolustranících.

[chooze:article;value:552489]

Podle odborníků se ale ještě nemusí jednat o úplný konec nejdéle existující politické strany na české scéně.

"Já si myslím, že čas pro Sociální demokracii ještě přijde. To, že se Sociální demokracii nedaří, kopíruje trend v celé Evropě. Tyto strany mají problém komunikovat ta svá témata a hledají nová témata, kterými by mohly voliče zaujmout," vysvětluje politolog Milan Školník.

Sociální demokraté teď cílí na senátní a krajské volby, které se budou konat v září a kde doufají v lepší výsledek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.