Janeček u Ústavního soudu neuspěl. "Nedává to smysl, jsem extrémně zklamaný!"

Karel Janeček se svou stížností, že mu ministerstvo vnitra neuznalo část podpisů nutných pro kandidaturu na prezidenta, neuspěl. Ústavní soud ji ve středu odmítl, miliardář se tak voleb účastnit nebude.

"Stěžovatel nesouhlasil zejména se způsobem vyhodnocení petice na podporu jeho kandidatury a současně podal Ústavnímu soudu několik eventuálních návrhů, kdy mimo jiné navrhl zrušení některých ustanovení zákona o volbě prezidenta republiky," konstatoval na tiskové konferenci generální sekretář Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

​Podle Ústavního soudu se Janečkovi dostalo přezkumu už u Nejvyššího správního soudu. "Jeho argumentaci směřující proti Nejvyššímu správnímu soudu považoval Ústavní soud za zjevně neopodstatněnou a postrádající ústavní rozměr," dodal Göttinger.

[chooze:article;value:477435]

Janečkovým "intervalem spolehlivosti", který si sám vypočítal, se Ústavní soud ani nezabýval. "Zákonná a ústavní úprava ho totiž nezná," zdůvodnil Göttinger.

"Je potřeba říci, že jsme měli určité vodítko, které spočívalo v tom, že v roce 2013 bylo rozhodováno o ústavní stížnosti Tomia Okamury, která se týkala obdobných otázek," řekl soudce zpravodaj Vladimír Sládeček. "Zároveň jsme přezkoumávali zejména rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a jeho argumentace nás z právního hlediska uspokojila. Nebyl tedy důvod něco měnit," doplnil.

Janeček neskrývá zklamání

Ve vysílání České televize Janeček ve středu v podvečer prohlásil, že je z rozhodnutí Ústavního soudu extrémně zklamaný. "Nejen kvůli sobě, ale i z toho, v jakém státě žijeme. Pro mě to přináší zásadní pochybnosti, zda vůbec žijeme v právním státě," řekl. "Byl jsem přesvědčený, že mě Ústavní soud vrátí do hry. Nedává to smysl," pokračoval.

[chooze:article;value:482125]

​"Zklamání je to nejen pro mě, ale pro naši zemi. Jsem si vědom toho, že jsem trnem v oku politiků, ale že to může zajít takto daleko, to jsem skutečně nečekal," svěřil se a dodal, že za pět let už kandidovat na prezidenta neplánuje. "Chtěl jsem se stát prezidentem v této době, protože žijeme v kritické době," vysvětlil. 

Stížnost k Ústavnímu soudu ohledně kandidatury na prezidenta podala i předsedkyně České asociace povinných Denisa Rohanová. O té soud teprve bude rozhodovat. "Máme do voleb ještě deset dní, takže to určitě stihneme," přislíbil Sládeček.

Podívejte se na záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.