Janečková zemřela před důležitým dnem. Celebrity vyzývají k prevenci rakoviny

Pink October neboli růžový říjen je zasvěcený prevenci rakoviny prsu a doprovází ho mnoho akcí, které se snaží přimět lidi k tomu, aby ji nezanedbávali. Ale právě v den konání jedné z těchto událostí, která pravidelně hostí a vzdělává známé české ženy, celé Česko zarmoutila zpráva o úmrtí 25leté zpěvačky Patricie Janečkové. 

Janečková podlehla právě rakovině prsu, se kterou bojovala už podruhé. "Tahle zpráva mě velmi zasáhla, nebyly jsme sice přítelkyně, ale byly jsme kolegyně," řekla zdrcená herečka a moderátorka Kateřina Pechová, která se to dozvěděla cestou na preventivní akci. 

[chooze:article;value:524724]

​"To byl životní paradox, že jedete moderovat akci o rakovině prsu a dostanete zprávu, že vaše kolegyně podlehla rakovině prsu. Musela jsem to zpracovat, ale beru to tak, že o to víc je důležité o tom mluvit a na všechny ženy apelovat, že i samovyšetření jim může zachránit život," doplnila Pechová.

Rakovinou prsu může onemocnět kdokoli. Mladé i starší ženy, ale také muži. "Vzhledem k mému věku už chodím pravidelně na mamograf. Dřív jsem se bála, teď se nebojím, jsem takový ten zodpovědný pacient," popsala moderátorka TV Nova Kristina Kloubková.

[chooze:article;value:524617]

​Podle ředitelky Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánky Pokorné čísla ukazují, že mamograf za dvacet let v Česku zachránil více než 50 tisíc životů. "Prevence by se neměla podceňovat, už zachránila spoustu životů. A my, kdo jsme ohroženou skupinou, protože moje mamka měla rakovinu prsu, tak nám to možná i zachrání život," zmínila herečka Míša Tomešová.

I přes emoční náročnost tématu se spousta slavných žen nebála svěřit s osobní zkušeností. "Bylo to náročné. Mám bráchu na vozíku a já byla v prváku na konzervatoři. Celá rodina byla zmatená a o to víc si mamka řekla, že nás tu nemůže nechat a musí bojovat. Takže jsem moc ráda, že je teď plnohodnotnou maminkou i babičkou pro moje děti," prozradila Tomešová.

"Moje babička prodělala dvakrát rakovinu prsu, stejně jako moje tchyně a maminka mé nejlepší kamarádky. Takže to mám kolem sebe hodně. Jsou bez prsa, ale v pořádku," doplnila herečka Aneta Krejčíková. 

[chooze:article;value:524423]

​Samovyšetření je to nejmenší, co pro prevenci může dělat pravidelně každý. "Zamyslela jsem se sama nad sebou. Máme často pocit, že se to děje ostatním, a ne nám, ale může to potkat každou z nás, takže určitě s prevencí začnu," řekla herečka Denisa Pfauserová. 

Prevence zkrátka zachraňuje životy. "Já chodím pravidelně, měla bych co dva roky, ale chodím každý rok. Je to pro mě důležité," zmínila herečka Lenka Zahradnická. "Sama jsem si před dvěma lety nahmatala bulku v prsu, nejednalo se o nic vážného, ale myslím si, že je prevence důležitá," uzavřela modelka Veronika Hejlíková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.