Japonec strávil rekordních 45 let v cele smrti, teď se dočkal nového soudu

Iwao Hakamada strávil ve vězení 48 let, z toho přes 45 v cele smrti. Nevěděl dne ani hodiny, v Japonsku vykonání trestu vězněnému předem neoznamují, ráno pro něj přijdou a odvedou ho k šibenici. Příbuzným dají vědět až po exekuci. Podle Amnesty International je bývalý boxer odsouzeným, který v cele smrti strávil nejdelší čas v historii vězeňství, uvedla agentura AP. Tento světový rekord je zapsán i v Guinnessově knize rekordů.

Tokijský vrchní soud v pondělí rozhodl, že Hakamada si zaslouží obnovu procesu kvůli možnosti, že klíčový důkaz, který vedl k jeho odsouzení, mohl být zfalšován policisty. Druhým otazníkem bylo jeho přiznání. Nejprve vinu popíral, po 20denním brutálním výslechu se k činu přiznal. Před soudem pak přiznání odvolal s tím, že ho k němu vyšetřovatelé donutili.

[chooze:article;value:449134]

"Vyhráli jsme jeho obnovený proces. Jsem moc ráda. A to je vše, co mohu říct," citovala AP vězňovu 90letou sestru Hideko, která zasvětila většinu svého života boji za prokázání bratrovy neviny.

Hakamadu odsoudili za čtyřnásobnou vraždu z roku 1966. Ve městě Šizuoka ve středním Japonsku měl ubodat šéfa firmy na zpracování sóji, jeho manželku, dvě děti a podpálit jejich dům. Kromě zřejmě vynuceného přiznání byly stěžejním důkazem kusy oděvu, které nalezli po roce v kádi s pastou miso. Měl je mít na sobě vrah a měly být potřísněné krví. Jak mnohem později vyšlo najevo, nebyla na nich Hakamadova DNA a kalhoty mu byly malé. Navíc věrohodnost tohoto důkazu vzhledem k ročnímu pobytu v pastě ze sóji zpochybnili soudní znalci.

[chooze:article;value:470093]

Trest smrti dostal Hakamada v roce 1968, nadřízený soud ho potvrdil o 12 let později, popsal The Guardian. Nejvyšší soud po dlouhých 27 letech odmítl jeho odvolání. Odsouzenec podal druhé, které nakonec vedlo k obnově procesu.

Mezitím byl v roce 2014 Hakamada z humanitárních důvodů a po zmíněném zpochybnění důkazů umístěn do domácího vězení. Na jeho zdraví se kromě vysokého věku podepsalo i vypětí z každodenního čekání na popravu na samotce v cele smrti.

Japonsko je kromě USA jedinou vyspělou zemí, ve které nebyl trest smrti zrušen. Hakamadův případ na tom zřejmě nic nezmění, drtivá většina veřejnosti popravy podporuje.

Hongkong loni v listopadu vydal do Česka odsouzeného muže, z vězení se dostane v 93 letech:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.